Un nou tip de celulă în corpul uman. Rol vital în bolile sistemului respirator, în special BPOC
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Un nou tip de celulă în corpul uman. Rol vital în bolile sistemului respirator, în special BPOC  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Un nou tip de celulă în corpul uman. Rol vital în bolile sistemului respirator, în special BPOC / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Oamenii de știință au descoperit un nou tip de celulă care se ascunde în corpul uman.

Oamenii de știință au descoperit un nou tip de celulă care se ascunde în interiorul căilor delicate și ramificate ale plămânilor umani.

Celulele nou descoperite joacă un rol vital în menținerea funcționării corecte a sistemului respirator și ar putea chiar inspira noi tratamente pentru a inversa efectele anumitor boli legate de fumat, potrivit unui nou studiu.

Celulele, cunoscute sub numele de celule secretoare ale căilor respiratorii (RAS), se găsesc în pasaje minuscule, ramificate, cunoscute sub numele de bronhiole, care sunt acoperite cu alveole, micii saci de aer care fac schimb de oxigen și dioxid de carbon cu fluxul sanguin.

Noile celule RAS sunt similare cu celulele stem – celule „pânză goală” care se pot diferenția în orice alt tip de celulă din organism – și sunt capabile să repare celulele alveolelor deteriorate și să se transforme în altele noi.

Cercetătorii au descoperit celulele RAS după ce au devenit din ce în ce mai frustrați de limitările de a se baza pe plămânii șoarecilor ca modele pentru sistemul respirator uman. Cu toate acestea, din cauza anumitor diferențe dintre cele două, oamenii de știință s-au străduit să caute detalii despre plămânii umani.

Pentru a înțelege mai bine aceste diferențe la nivel celular, echipa a luat mostre de țesut pulmonar de la donatori umani sănătoși și a analizat genele din celulele individuale, ceea ce a dus la descoperirea celulelor RAS, necunoscute anterior.

Echipa a descoperit, de asemenea, celule RAS la dihori, ale căror sisteme respiratorii sunt mai asemănătoare cu cele ale oamenilor decât cele ale șoarecilor. Drept urmare, cercetătorii bănuiesc că majoritatea mamiferelor de dimensiuni egale sau mai mari sunt susceptibile de a avea celule RAS în plămâni, au spus oamenii de știință.

Rol esențial în sistemul respirator

Celulele RAS îndeplinesc două funcții principale în plămâni. În primul rând, ele secretă molecule care mențin căptușeala fluidă de-a lungul bronhiolelor, ajutând la prevenirea colapsului căilor respiratorii minuscule și maximizând eficiența plămânilor.

În al doilea rând, ele pot acționa ca celule progenitoare pentru celulele alveolare de tip 2 (AT2), un tip special de alveole care secretă o substanță chimică care este utilizată parțial pentru a repara alte alveole deteriorate. (O celulă progenitoare este o celulă care are capacitatea de a se diferenția într-un alt tip de celulă, similar modului în care celulele stem se diferențiază în alte celule.)

Celulele RAS sunt ceea ce am numit progenitoare facultative, au spus cercetătorii, ceea ce înseamnă că acționează atât ca celule progenitoare si, de asemenea, au roluri funcționale importante in menținerea sănătății cailor respiratorii. Aceasta înseamnă că celulele RAS joacă un rol vital în menținerea plămânilor sănătoși, au adăugat oamenii de știință.

Cercetătorii cred că celulele RAS pot juca un rol cheie în bolile legate de fumat, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC). BPOC este rezultatul inflamației căilor respiratorii din interiorul plămânilor, care poate fi cauzată de fumat și, ocazional, de poluarea aerului, potrivit Clinicii Mayo, scrie Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel