Un nou contract semnat de UE și Moderna pentru sezonul tomană-iarnă: Vaccinuri adaptate la noua variantă Covid-19
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Polina Tankilevitch/Pexels
Fotografie de la Polina Tankilevitch/Pexels
Comisia Europeană a semnat un contract cu compania farmaceutică din SUA care mută livrările programate pentru vară și adaugă încă 15 milioane de doze ”pentru a ne asigura pregătirea comună”.

Comisia Europeană a semnat un acord cu compania farmaceutică americană Moderna prin care modifică calendarul livrărilor de vaccinuri împotriva corinavirusului către statele membre, mutându-le din actuala vară la sezonul toamna-iarnă, când țările vor avea cea mai mare nevoie de ele pentru a alimenta campaniile de vaccinare respective.

Acordul garantează, de asemenea, statelor UE 15 milioane de doze suplimentare adaptate la varianta Omicron a Covid-19, sub rezerva autorizării Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) și a Comisiei.

Acordul prevede că, în cazul în care unul sau mai multe vaccinuri adaptate primesc undă verde de la EMA pentru a fi introduse pe piață, statele membre pot alege să primească dozele adaptate conform contractului existent.

În acest context, la solicitarea unor state membre, acordul garantează încă 15 milioane de doze de vaccinuri adaptate la varianta Omicron, sub rezerva autorizației de introducere pe piață într-un interval de timp care să permită utilizarea acestor doze pentru campanii de vaccinare.

”Pentru a ne asigura cel mai bine pregătirea noastră comună” împotriva Covid de toamnă și iarnă, spune CE

”Statele membre trebuie să dispună de instrumentele necesare. Acestea includ vaccinuri adaptate variantelor, cum și când vor fi autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente”, a spus comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, potrivit Europa Today, subliniind că acordul dintre UE și Moderna de reprogramare a livrărilor de vaccinuri împotriva Covid-19 în septembrie ”va asigura că țările au acces la dozele de care au nevoie la momentul potrivit pentru a proteja cetățenii”. Pentru Kyriakides, ”vaccinarea sporită împotriva Covid-19 și ratele de retragere vor fi esențiale”.

Un nou virus, asemănător cu Sars-Cov-2, descoperit în China. Tot ce trebuie să știi despre "Langya"

Medici au confirmat apariţia unui nou virus în China - "langya", care se transmite de la animale la om şi care are caracteristici asemănătoare noului coronavirus, relatează Yahoo News, scrie Ziarul de Iași. Medici au tras semnalul de alarmă după ce au descoperit că virusul a infectat deja 35 de persoane în două provincii din estul Chinei.

Aceste persoane au fost testate pentru că aveau febră, se simţeau obosite, tuşeau, şi-au pierdut apetitul, prezentau dureri musculare, greaţă, dureri de cap şi vomitau. Ele aveau antecedente de contact cu animale. Potrivit ultimelor informaţii raportate de către autorităţile sanitare, acest virus este întru totul nou şi nu a mai infectat oameni până în prezent. Totodată, nu există niciun deces provocat de acest virus până acum. Henipavirusul Langya (LayV) a fost depistat pentru prima dată în provinciile chineze Shandong și Henan în decembrie 2018.

El face parte, însă, din familia henipavirus, în care au fost identificate două specii - virusul hendra şi virusul nipah. Veştile nu sunt tocmai bune, pentru că aceste virusuri s-au aflat la originea unor boli grave, uneori mortale, la persoanele infectate. În prezent nu există niciun vaccin sau tratament împotriva acestei familii de virusuri.

Henipavirusul, rată a mortalităţii cuprinsă între 40 şi 75%

Henipavirusul este clasat la nivelul 4 de securitate, deoarece prezintă o rată a mortalităţii cuprinsă între 40 şi 75%, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Potrivit unor cercetători, citaţi în New England Journal of Medicine, chiţcanii ar putea fi purtătorii cei mai evidenţi ai viruslui langya.

Bolile zoonotice - transmisibile de la animal la om - devin o problemă tot mai mare de sănătate mondială. Mai mulţi factori provoacă apariţia unui număr mare de astfel de virusuri - de exemplu SARS-CoV-2, Zika şi Ebola. Este vorba despre distrugerea habitatelor naturale, consumul şi comerţul cu specii sălbatice şi modificările climatice.

Bilanț coronavirus. Peste 9.800 de cazuri noi, în ultimele ore. Situația de la ATI

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 9.864 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID –19), cu 5.175 mai multe față de ziua anterioară. 1.996 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare. 

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 382... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel