Data publicării:

Un nou caz ”loverboy”. Operațiune amplă a DIICOT cu descinderi și percheziții. Șapte suspecți au mai multe capete de acuzare, printre care proxenetism și trafic de persoane - FOTO

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Captură de ecran / Foto: Video DIICOT
Captură de ecran / Foto: Video DIICOT

Procurorii de la DIICOT au desfășurat o operațiune cu nouă percheziții domiciliare și șapte mandate de aducere.

La data de 12.12.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată– Structura Centrală împreună cu polițiști din cadrul  D.C.C.O. – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane au efectuat un număr de 9 percheziții domiciliare pe raza municipiilor București, Ploiești și în județul Ilfov și au pus în executare  mandate de aducere pe numele a 7 suspecți cercetați sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de proxenetism, trafic de persoane, spălare a banilor și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

De asemenea, în baza unui Ordin European de Anchetă transmis de către procurorii DIICOT – Structura Centrală, polițiștii spanioli din cadrul Grupului VII a Unității de Combatere a Rețelelor de Migrațiune Ilegală și Fals în Documente au  efectuat o percheziție domiciliară în Malaga.

Metoda ”loverboy”

Din materialul probator administrat a rezultat că începând cu anul 2016 și până în prezent, suspecții au recrutat din România, prin metoda ”loverboy” (promisiuni de căsătorie și întemeierea unor familii), 10 tinere și profitând de starea lor de vădită  vulnerabilitate (relații anterioare eșuate, mediu familial dezorganizat, lipsa educației etc.) le-au transportat, transferat și adăpostit în locații din România, de pe teritoriul altor state din Europa ( Elveția, Germania, Regatul Țărilor de Jos, Marea Britanie, Franța, Spania, Cehia), dar și din state arabe precum Bahrain și Emiratele Unite Arabe, determinându-le  sau obligându-le prin acte de constrângere să întrețină relații sexuale contra cost,  în beneficiul material al persoanelor care le exploatau.

Foto: DIICOT

Din cercetările efectuate a rezultat că suspecții obișnuiau să frecventeze diverse cluburi exclusiviste din București și Constanța, de unde racolau persoane cu posibilități financiare deosebite în vederea întreținerii de relații sexuale contra cost cu tinerele exploatate, în diverse locații închiriate în regim hotelier. Serviciile sexuale oferite erau promovate și pe site-urile de profil din România.

Banii, trimiși în țară

Sumele de bani obținute din activitatea infracțională au fost trimise în țară, prin intermediul unor sisteme financiare de transfer monetar sau aduse de  membrii grupului infracțional personal ori prin interpuși, ulterior fiind  investite în achiziționarea de imobile și autoturisme de lux pe care le-au înmatriculat pe numele unor persoane din mediul relațional în scopul disimulării provenienței ilicite a banilor și eludării taxelor legale aferente.

Foto: DIICOT

În urma perchezițiilor efectuate au fost identificate și indisponibilizate un autoturism de lux în valoare de aproximativ 100.000 euro, sumele de 18.590 lei și 7.700 Euro, 2 ceasuri de lux, evaluate la aproximativ 15.000 euro, 11 telefoane mobile, 1 tabletă, carduri bancare, 3 pliculețe conținând substanțe susceptibile a fi droguri de mare risc și diverse înscrisuri cu valoare probatorie în cauză.

Femeie, cetățean etiopian, identificată în urma perchezițiilor

Într-unul dintre imobilele percheziționate a fost identificată o femeie, cetățean etiopian, având expirat dreptul de ședere pe teritoriul României, care a fost preluată de reprezentanții Inspectoratului General pentru Imigrări.

Audierile se vor desfășura la sediul D.I..I.C.O.T. – Structura Centrală.

Acțiunea a fost realizată cu sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciilor Centrale ale D.C.C.O., B.C.C.O. Prahova și S.C.C.O. Teleorman și a beneficiat de sprijinul operațional al luptătorilor din cadrul B.S.I.J.”Vlad Țepeș” și polițiștilor de frontieră din cadrul Centrului de Supraveghere şi Controlul Trecerii Frontierei Aeroporturi Bucureşti Otopeni.

Foto: DIICOT

În cauză, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată– Structura Centrală au cooperat cu autoritățile spaniole prin intermediul Biroului Atașatului de Interne al Regatului Spaniei la București.

Suportul de specialitate este asigurat de către Biroul Tehnic și Criminalistic din cadrul D.I.I.C.O.T. și Direcția Operațiuni Speciale a IGPR, arată comunicatul transmis de DIICOT.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel