Data publicării:
Soluții simple pentru cei care urăsc să calce hainele. 8 trucuri pentru a preveni cutele
Dacă preferi ca hainele tale să fie impecabil de netede și fără cute, atunci, probabil, călcatul face parte din rutina ta zilnică. Dar ce-ar fi dacă ți s-ar spune că nu trebuie să fie așa? În loc să îți petreci timpul prețios călcând hainele când ești deja pe fugă și te grăbești să te pregătești, ai putea face câteva schimbări strategice care te vor ajuta să previi formarea cutelor încă de la început. Așadar, iată câteva modalități de a-ți păstra hainele netede, astfel încât să nu pierzi timpul călcându-le.
Folosește ciclul potrivit al mașinii de spălat
Zachary Pozniak, director de operațiuni la compania Jeeves New York, explică faptul că alegerea ciclului potrivit este o metodă simplă de a preveni formarea cutelor pe haine. „Pentru majoritatea fibrelor naturale, cum ar fi bumbacul, ciclul normal va fi suficient, dar pentru materialele sintetice și hainele delicate ar trebui să folosești ciclul de presare permanentă sau delicate”, spune el. „Aceste cicluri folosesc mai puțină acțiune mecanică – frecare și rotire – și viteze mai lente.”
Alege ciclul corect al uscătorului
Potrivit lui Hannah Yokoji, șefa departamentului de marketing la compania The Laundress, alegerea ciclului corect al uscătorului poate preveni formarea cutelor înainte ca acestea să apară. „Verifică întotdeauna eticheta hainelor și selectează un ciclu de uscare adecvat tipului de material”, spune ea. „De exemplu, bumbacul poate rezista unui ciclu normal cu temperaturi și centrifugare mai mari, în timp ce o bluză delicată poate necesita un ciclu fără căldură, cu o învârtire mai lentă.”
Nu supraaglomera uscătorul cu haine
Dacă ai o mașină de spălat mai mare decât uscătorul, probabil că îl supraîncarci. Acest lucru poate duce la un lot de haine care nu arată prea proaspăt. „Evită să umpli prea mult mașina, deoarece hainele au nevoie de spațiu pentru a se mișca și a elimina cutele în mod corect”, spune Yokoji.
Evită ciclurile de uscare cu timp presetat
Deși poate părea convenabil să pui hainele în uscător pentru o anumită perioadă de timp, aceasta este o metodă ușoară de a le usca prea mult. Pozniak recomandă să eviți opțiunea de uscare cu timp presetat și să folosești în schimb cicluri de uscare care au un senzor. „Uscătoarele moderne au senzori de umiditate care opresc procesul de uscare odată ce majoritatea apei a fost eliminată”, spune el. „Aceasta va ajuta și la prevenirea electricității statice. Electricitatea statică poate apărea doar când toată umiditatea a dispărut dintr-o haină. De aceea, hainele pot avea electricitate statică când le ridici, dar nu mai au când le pui pe tine.”
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @fabrikasimf
Folosește bile pentru uscător
Schimbă șervețelele pentru uscător cu bile din lână. „Acestea împiedică aglomerarea hainelor în uscător și sunt deosebit de utile pentru articole mari, cum ar fi lenjeriile de pat, îmbrăcămintea de exterior și prosoapele”, spune Pozniak.
Nu lăsa hainele să se usuce complet
Pozniak sugerează să scoți hainele care tind să se șifoneze atunci când sunt încă puțin umede. „Acest lucru ar trebui să prevină formarea cutelor”, spune el. Apoi, poți lăsa aceste haine la uscat pentru a se usca complet.
Modelează-ți hainele
Chiar și hainele uscate natural pot forma cute pe umeraș. Însă Yokoji spune că acest lucru poate fi prevenit. „Dacă lași hainele să se usuce la aer, folosește-ți mâinile pentru a le presa ușor și a le remodela înainte de a le agăța, pentru a obține o uscare mai uniformă.”
Încearcă un spray pentru țesături
Uneori, indiferent cât de mult te străduiești să previi formarea cutelor, acestea tot apar. Unele articole sunt pur și simplu predispuse la acest lucru. Dacă acesta este cazul, Yokoji recomandă să încerci un spray pentru țesături formulat special pentru acest scop. Spray-urile care eliberează cutele pot fi o opțiune eficientă atunci când te afli într-o situație de urgență, potrivit Realsimple.com.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News