Data actualizării:
Data publicării:

Un nou caz ”Bodnariu” în Suedia: statul suedez a luat două fete, doi copii, dintr-o familie de români. Una dintre ele a încercat să se sinucidă pentru a cincea oară

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Crișan Andreescu
Foto: Crișan Andreescu

Cazul Bodnariu se repetă în Suedia.

Senatorul Titus Corlațean și deputatul Ben-Oni Ardelean au organizat o conferință de presă legată de un nou caz dramatic de preluare abuzivă a copiilor români din familie în Suedia. 

Informații care vă pot afecta emoțional!

„Un nou caz dramatic cu o familie de români care locuiește în Suedia. Cele două fiice, Sara și Diana, care au fost luate abuziv de către asistența socială din comunitatea suedeză în care această familie locuiește. (...) Am încercat gestionarea la solicitarea părinților, gestionarea discretă pe canale diplomatice timp de aproape un an și jumătate a acestui caz dramatic. Colaborarea cu instituțiile românești guvernamentale a fost foarte bună, o spun de la bun început: Ministerul Familiei, Autoritatea pentru Protecția Copilului, Ministerul de Externe, direcția consulară, ambasada s-au implicat. Toate eforturile noastre până acum nu primit niciun fel de răspuns din partea statului suedez. 

Conferința de presă de astăzi însă este determinată de o situație dramatică și mă refer la o nouă tentativă de suicid a uneia dintre fetele care au fost luate de asistența socială. În esență, despre ce este vorba, familia S., cu două cele două fiice, S. și D., la sfârșitul lui decembrie în 2022 au intrat într-o situație care a marcat și marchează această familie într-o manieră îngrozitoare. La 2 decembrie, asistența socială dintr-o comună din Suedia intervine și ridică de la școală cele două fete, S. și D., S. la 11 ani neîmpliniți, D. 10 ani. De la acel moment familia trăiește o adevărată dramă. De la ce a plecat toată situația? Într-o discuție în familie, fetița cea mare, S., solicită imperativ părinților să i se cumpere un machiaj și un smartphone.

Poziția părinților

Părinții îi răspund: 'Ești prea copil, ești încă un copil și ești foarte frumoasă, nu este cazul la această vârstă de machiaj. Ți-am luat un laptop cu acces la internet. Și la școală, și acasă, ai tot ceea ce îți trebuie'. Știind că la școală, fetele spuseseră, copiii foloseau smartphone-ul pentru a accesa inclusiv site-uri pornografice, atunci, în mod firesc, părinții care sunt crescuți în familia creștină au preferat să nu dea curs acestei solicitări. Fata a amenințat că dacă nu se va da curs solicitării va spune școală faptul că ei suferă de acte de violență în familie, ceea ce s-a și întâmplat.

Asistența socială, fără niciun fel de verificări, vine și ridică fetele. Cealaltă fătă de la bun început, D., afirmă foarte clar că este o invenție a surorii sale, că sunt copii iubiți în familie, respectați, nu este vorba despre niciun fel de abuz. Cealaltă fată care inițial a făcut această declarație falsă, după 2-3 zile realizează că situația este foarte delicată și se produce o ruptură în familie și spune foarte clar asistenței sociale și poliției faptul că în niciun caz nu au fost tratate rău și că a fost o solicitare a ei căreia părinților dintr-un motiv sau altul nu i-au dat curs la acel moment. Poliția face o investigație și într-o lună, maximum două, închide acest caz pentru că, evident, nu au existat astfel de probe, moment în care dispare orice rațiune pentru ca fetele să fie deținute în continuare de către asistența socială.

”Construirea unui caz mincinos”

De aici începe construirea unui caz mincinos în care asistența socială recurge la presiuni și la minciuni incredibile. Este vorba de includerea în camere separate a părinților, unuia i se spune că celălalt părinte a mărturisit, copiilor li se spune că părinții au spus că nu vor să le mai vadă, pe S. în principal, iar părinților li se spune că fetele nu vor îi mai vadă. Cu presiuni asupra fetelor de a mărturisi acte de violență pentru a fi mutate în familii mai bune decât familia românească. (...) Această acțiune de separare a fetelor se desfășoară de atunci într-un ritm accelerat. Părinților le este interzisă vederea cu fetele, cel mult o oră pe lună, ulterior o oră la șase săptămâni. Fetele sunt separate, cu încălcarea convențiilor internaționale în materie convențională privind drepturile copilului care stabilește foarte clar, frații, surorile trebuie să rămână împreună. Sunt trimiși în familii de încredințare diferite. În clipa de față s-a ajuns la a patra familie de încredințare pentru fiecare copil în parte, cu niște abuzuri de natură psihică asupra copiilor, cu lucruri pe care fetele le mărturisesc, presiuni asupra lor și care le-au determinat, în special pe S., să recurgă la niște gesturi necugetate până la urmă.

Acum două săptămâni a fost înregistrată cea de-a cincea tentativă de sinucidere a S., până acum a folosit otravă, pastile, a încercat să se spânzure, a folosit o tablă cu care a încercat să își taie venele de la mână și ultima oară a folosit un cuțit. A fost oprită de familia de încredințare, a fost sesizată poliția, dusă din nou la serviciul de psihiatrie, asistență. S. este supusă unui tratament greșit cu pastile psihotrope, a ajuns la 96 de kg la vârsta de 12 ani și este o fată care spune permanent: 'Vreau la părinți înapoi'. A și scris de altfel niște bilete: 'Vreau să mor. Vreau acasă. Urăsc socialul, ei mi-au distru viața. Am nevoie de ajutor. Socialul mi-a distrus viața'.”, a declarat senatorul Titus Corlațean.

Secularism fundamentalist

„Părinții acestor copii din Suedia au fost întrebați dacă sunt lăsați să cânte doar cântece creștine, dacă sunt obligați să meargă la biserică, dacă sunt puși să nu se uite la televizor din considerente creștine. Lista este lungă, încercând într-un fel sau altul să îi plaseze pe acești părinți în zona fundamentalistă. Într-o astfel de chestiune vreau să declar, sunt foarte conștient de această declarație, că într-adevăr în anumite țări s-a instalat, ceea ce noi numim tehnic, un secularism fundamentalist. Pe baza acestui secularism fundamentalist aceste state nu fac nimic altceva decât să aducă în arena publică, în politicile publice, în aplicarea unor norme, acest schimb de mentalitate de secularism fundamentalist, care vor să scoată orice fel de referire la religiozitate, orice fel de referire mai ales la ceea ce ține de creștinism, în afara legii și în afara practicilor publice și practicilor private, iată, în cazul acestei familii. Ceea ce cred este că această chestiune este extrem de dramatică, dar în același timp este extrem de gravă la nivelul unui stat”, a precizat deputatul Ben-Oni Ardelean.

VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel