Data publicării:

Un norvegian, cu dublă cetățenie, în urmărire internațională. Ar fi implicat în vânzarea pagerelor explodate

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Captură video YouTube CFA (Country Fire Authority)
FOTO: Captură video YouTube CFA (Country Fire Authority)
Mii de răniți după explozia pagerelor achiziționate de gruparea Hezbollah.

Citește și: Exploziile pagerelor Hezbollah din Liban, anchetate și în România. Țările care ar putea fi implicate

O persoană cu dublă cetățenie, norvegiană și indiană, a fost dată, joi, în urmărire internațională de către poliția norvegiană, fiind suspectată de implicare în vânzarea către gruparea islamistă pro-iraniană Hezbollah a pagerelor care au explodat simultan marțea trecută în Liban într-o operațiune atribuită Israelului, provocând numeroase victime, inclusiv mulți civili fără vreo legătură cu această grupare, relatează Reuters, scrie Agerpres.

Respectivul cetățean norvegiano-indian, Rinson Jose, în vârstă de 39 de ani, a dispărut săptămâna trecută în timp ce se afla într-o călătorie în SUA. El a înregistrat în Bulgaria o companie ce pare să facă parte din lanțul de furnizare a acelor pagere către Hezbollah și care ar putea fi doar una dintr-o serie de societăți-paravan folosite în tranzacție.

Rinson Jose a fost contactat miercurea trecută, dar a închis telefonul când a fost întrebat despre compania bulgară, iar apoi nu a mai răspuns la telefon și nici la mesaje. Este angajat la departamentul de vânzări al unei companii norvegiene, DN Media Group, care afirmă că el a plecat la o conferință la Boston pe 17 septembrie și de atunci nu a mai reușit să-l contacteze.

Pagere și stații de emisie-recepție, explozii simultane în două zile consecutive

Mii de pagere achiziționate de Hezbollah au explodat simultan marți la Beirut și în diferite alte zone ale Libanului, a doua zi explodând de asemenea simultan sute de stații de emisie-recepție (walkie-talkie) ale aceleiași grupări, într-o operațiune ingenioasă ce poartă amprenta serviciului secret israelian Mossad și care a provocat cel puțin 37 de morți, dintre care doi copii, și peste 3.500 de răniți. Numeroși răniți și-au pierdut vederea ori au rămas fără degete.

Compania taiwaneză Gold Apollo, a cărei marcă este înscrisă pe pagerele detonate, susține că acestea au fost fabricate de compania sa parteneră ungară BAC, care la rândul ei afirmă că este doar un intermediar și neagă orice activitate de producție, informație confirmată de autoritățile ungare. Un alt intermediar pare a fi o companie de "consultanță" înregistrată în Bulgaria, Norta Global Ltd, creată de cetățeanul norvegian dat acum în urmărire internațională și care este suspectată că ar fi avut legături cu respectiva companie ungară și ar fi cumpărat și revândut pagerele către Hezbollah într-o tranzacție efectuată în afara teritoriului bulgar.

Se pare că Mossad a interceptat livrările înainte ca acestea să sosească în Liban și a implantat în fiecare dintre respectivele aparate un exploziv cu un sistem de detonare activat în momentul recepționării unui mesaj anume transmis tot de serviciul israelian printr-un procedeu de piratare astfel încât mesajul să pară că este transmis de Hezbollah, miile de pagere explodând simultan, la fel și aparatele walkie-talkie ulterior.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel