Un fenomen meteorologic bizar a creat panică în România. Oamenii au sunat la 112. Ce spun specialiștii
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 24 aug 2022, 22:27
WhatsApp
Un fenomen meteorologic bizar a creat panică în România. Oamenii au sunat la 112. Ce spun specialiștii / Foto: Captură video Pro Tv
Un fenomen meteorologic bizar a creat panică în România. Oamenii au sunat la 112. Ce spun specialiștii / Foto: Captură video Pro Tv
Un fenomen meteorologic bizar a creat panică în România. Află în articol ce spun meteorologii despre norul de praf din regiunea Moldovei.

Un fenomen natural rar întâlnit a fost descoperit în România și va cuprinde toată țara. Mai exact, un nor de praf și umezeală a stârnit nedumerire printre locuitorii din județele din estul țării: Iași, Bacău și Vaslui. La Botoșani, oamenii s-au speriat și au sunat la 112 ca să reclame o posibilă poluare, transmite Pro Tv. 

Comisarii de mediu au verificat situația, şi au spus că este vorba despre un fenomen natural rar întâlnit. Concret, potrivit specialiștilor, pe fond de umezeală și praf, la altitudine joasă, s-a format un nor de ceață densă.

Profesorul Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică a Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a urmărit fenomenul azi-noapte pe străzile din Iași, acolo unde, în cartierul Copou, de exemplu, consistența norului semăna chiar cu o ninsoare. În plus, într-o comună învecinată Iașiului, unde primăria a făcut dezinsecția străzilor, din cauza norului ciudat, soluția nu a mai urcat în atmosferă, ci a rămas spre sol.

"E o senzație de alergie a ceea ce se află în atmosferă. Un nor de praf în amestec cu umiditatea din atmosferă a creat o situație de disconfort major. Se pare că acest nor de praf se va răspândi peste toată România, dar se va dispersa și efectele se vor diminua foarte mult, odată ce vor traversa România", a explicat Silviu Gurlui.

Norul de praf, observat și în Republica Moldova

Norul a fost observat nu doar în țara noastră, ci și în Republica Moldova.

"O atmosferă interesantă deasupra Moldovei pe parcursul zilei curente. Orizontul opac și cerul cu aspect lăptos ne lasă să înțelegem că avem de a face cu un transport de praf de origine continentală apropiată ce călătorește la o distanță mai mică de suprafața terestră decât clasicele transporturi de praf de origine sahariană.

Această situație este determinată de câteva condiții particulare ale acestei perioade. Ne aflăm în primul rând într-o situație destul de atipică pentru luna august de circulație estică, cu mase de aer antrenate către țara noastră dinspre est. Responsabil pentru această circulație este un câmp anticilonal situat în nord-estul continentului (fig. 1). De altfel, se poate vedea pe hărțile cu concentrația de praf brâul de concentrație ridicată ce mărginește anticiclonul prelungit de la nord de Marea Neagră până în Finlanda (fig. 2).

În al doilea rând, fiind trecuți de mult de jumătatea verii, regiunile de la nord de Marea Neagră încep să fie din ce în ce mai afectate de uscăciune. De aceea, cantitatea de praf antrenabilă în atmosferă este destul de mare.Și nu în ultimul rând, la vest de România, în vestul Peninsulei Balcanice, se prelungește un talveg de altitudine ce împinge în sectorul său anterior foarte multă umiditate spre estul României. În plus, această umiditate este menținută captivă în orizonturile inferioare ale troposferei până la altitudini de cca. 2000-3000 m (700-800 hPa), așa cum poate fi observat pe profilele verticale în troposferă. Radiosondajul indică o formă clasică de clepsidră ce ne indică faptul că pe profilul troposferic există o descendență a aerului din altitudine, cea care menține captiv praful în troposfera inferioară. Tot această inversiune este și cauza pentru care instabilitatea atmosferică este inhibată în regiunea Moldovei. Deși aerul este foarte umed, chiar cu dezvoltări convective, acestea nu pot să devină suficient de viguroase pentru a determina averse.De menționat că situația nu poate fi considerată una de poluare.

Este o situație naturală, dată de circulația atmosferică în curs și de condițiile particulare ale perioadei. Mai mult, poluarea nu este deloc invazivă, creșterea concentrațiilor de PM10 nefiind însoțită de o creștere a concentrațiilor cu adevărat periculoase de PM2.5, așa cum poate fi observat pe măsurătorile din rețeaua strop_de_aer în zona Păcurari (https://iasi.aqi.eco/ro/iasi-14/graphs).

Nu în ultimul rând, transportul de praf nu poate fi pus în legătură cu conflictul din Ucraina, chiar dacă el poate antrena și cantități infime de aerosoli/suspensii din exploziile de acolo. Deopotrivă, temerile legate de radioactivitate nu pot fi justificate, radioactivitatea neavând capacitatea de a afecta opacitatea atmosferică sau vizibilitatea orizontală", explică Lucian Sfîcă, citat pe pagina de Facebook Meteo Moldova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?