Un miliardar plănuiește noi scufundări pentru a vedea Titanicul - în ciuda tragediei de anul trecut
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
sursă foto: independent.co.uk
sursă foto: independent.co.uk
Un miliardar plănuiește să ducă un submersibil de două persoane în adâncurile oceanului după Titanic pentru a demonstra că acțiunea este sigură.

Cinci persoane au fost ucise în iunie 2023, când submersibilul Titan, construit de OceanGate, a suferit o implozie catastrofală.

Acum, un an mai târziu, Larry Connor, un investitor imobiliar din Ohio, vrea să reabiliteze imaginea publică a sectorului în urma acestor decese.

"Vreau să le arăt oamenilor din întreaga lume că, deși oceanul este extrem de puternic, poate fi minunat și plăcut și chiar îți poate schimba viața, dacă îl abordezi în mod corect", a declarat el pentru The Wall Street Journal.

El a făcut echipă cu Patrick Lahey, unul dintre cei mai experimentați operatori de submersibile din lume și cofondator și director executiv al Triton Submarines.

"Patrick se gândește și proiectează acest lucru de peste un deceniu. Dar noi nu aveam materialele și tehnologia necesare", a declarat Connor.

"Nu ai fi putut construi acest submarin acum cinci ani", susține el.

"Să demonstrăm lumii că voi puteți face asta și că Titan a fost o invenție depășită"

Aceștia urmează să facă această călătorie cu nava Triton 4000/2 Abyssal Explorer, în valoare de 20 de milioane de dolari.

4.000 se referă la adâncimea la care se presupune că se poate scufunda în metri - cu aproximativ 200 m mai jos decât epava Titanicului, care se află la 3.800 m.

Patrick Lahey a declarat că Larry Connor l-a sunat la doar câteva zile după implozia mortală.

"Aveam un client, un om minunat", a declarat Lahey pentru WSJ.

"M-a sunat și mi-a spus: «Știi, ceea ce trebuie să facem este să construim un submarin care să se poată scufunda la adâncimi de nivelul Titaniculu în mod repetat și în siguranță și să demonstrăm lumii că voi puteți face asta și că Titan a fost o invenție depășită»”.

Cei care se află în spatele proiectului țin să sublinieze diferența dintre submersibilele clasificate și cele neclasificate.

Triton și alți mari producători folosesc societăți terțe de clasificare maritimă pentru a se asigura că navele lor sunt clasificate - ceea ce înseamnă că sunt sigure și respectă toate reglementările.

Patrick Lahey a declarat că era prieten apropiat cu Paul-Henri Nargeolet, unul dintre pasagerii de pe Titan și un explorator al adâncurilor marine pe care îl cunoștea sub numele de PH, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel