Un meteorit a "călătorit" de lângă Marte și s-a oprit în casa unor oameni
Un meteorit de mici dimensiuni a străpuns acoperişul unei case din localitatea uruguayană Maldonado (sud-est), caz foarte rar, înregistrat doar de 15 ori în ultimi 100 de ani, a informat marţi Facultatea de Ştiinţe ale Universităţii din Uruguay citată de EFE.
Meteoritul cântărind 712 de grame şi cu o densitate de 3,4 grame pe centimetru cub, superioară majorităţii altor roci terestre potrivit surselor, a străpuns acoperişul din lemn şi plăci din fibrociment şi a distrus o noptieră şi televizorul, informează Agerpres.
Gonzalo Tancredi, directorul Departamentului de Astronomie al universităţii, a explicat pentru EFE că meteoritul provine din centura principală de asteroizi dintre Marte şi Jupiter. "Există corpuri cosmice care scapă din această zonă şi ajung să intersecteze orbita Terrei şi cad pe planeta noastră", a declarat el.
[citeste si]
Incidentul a avut loc la 18 septembrie iar familia care locuieşte în casă a contactat cercetătorii de la Universitatea din Uruguay pentru a studia meteoritul. Potrivit analizelor realizate în colaborare cu cercetători de la Muzeul Naţional din Rio de Janeiro (Brazilia) şi de la Institutul de Ştiinţe Astronomice din San Juan (Argentina), meteoritul fost clasificat drept "pietros cu structură fragmentată".
Potrivit lui Tancredi există două tipuri de meteoriţi: metalici şi pietroşi. Primii sunt mai denşi şi sunt alcătuiţi în principal dintr-un aliaj de fier şi nichel, iar cei pietroşi sunt compuşi din silicaţi şi un procent mai mic de fier şi nichel.
Meteoritul prezintă un uşor magnetism, datorită prezenţei fierului şi are stratul de la suprafaţă ars, ca urmare a temperaturilor ridicate rezultate din frecarea cu atmosfera terestră în care a intrat cu peste 11 km pe secundă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News