Un medicament contra alcoolismului ajută la tratarea deficienței de vedere
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Un medicament contra alcoolismului ajută la tratarea deficienței de vedere
Un medicament contra alcoolismului ajută la tratarea deficienței de vedere
Cercetători de la Universitatea din California Berkeley au descoperit că un medicament folosit din anii 1950 pentru a combate alcoolismul poate ajuta la tratarea cazurilor de degenerare maculară, care conduc adesea la pierderea vederii, relatează vineri EFE.

Potrivit celor mai recente date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), peste 36 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de orbire completă, în timp ce alte 253 de milioane de oameni au deficienţe de vedere.

Unul din procesele care conduc cel mai adesea la degenerare maculară şi pe termen la orbire este când celulele retinei devin hiperactive, ceea ce face ca pacientul să aibă un fel de flash-uri de lumină în ochi.

Disulfiram, medicamentul utilizat în anii 50...



Cercetătorul Michael Telias, fost doctorand la Berkeley şi în prezent profesor la Universitatea din Rochester (New York), aceste flash-uri pot fi blocate cu ajutorul unui medicament utilizat în anii 50 pentru a trata cauzele alcoolismului numit Disulfiram.

"Disulfiram-ul blochează o enzimă care sintetizează acidul retinoic, vinovat de acest tip de degenerare maculară", a spus cercetătorul care a lucrat la acest proiect alături de profesorul Richard Kramer.

Experiment pe un grup de șoareci



Cercetătorii americani au tratat un grup de şoareci cu acest medicament şi au observat că aceştia au avut pierderi de vedere de între 15% şi 30% din cazuri, comparativ cu cei cărora nu le-a fost administrat Disulfiram şi care au dezvoltat deficienţă oculară în proporţie de 90% din cazuri, conform Agerpres.

Alcoolismul în România

Conform statisticilor, România ocupă un loc fruntaș în lume la consumul de alcool (locul 5 la nivel mondial, cu un consum de 14,4 litri alcool per capita), zeci de mii de oameni luptându-se cu o tulburare legată de consumul de alcool.

Alcoolismul sau dependența de alcool nu este un semn de slăbiciune și nu indică o persoană lipsită de voință, este o afecțiune cronică, la fel ca diabetul zaharat, astmul bronșic sau alte afecțiuni. În România există centre specializate în dezalcoolizare sau detoxifiere, în cadrul cărora se îmbină terapia medicamentoasă cu psihoterapia specifică. 

Ce se întâmplă în corp când te lași de alcool, pas cu pas. Medic: Pot spune cât de mult bea un pacient doar privindu-i pielea

Alcoolul este una dintre cele mai nocive substanțe pentru sănătate, iar renunțarea la băutură este o provocare pentru mulți oameni din întreaga lume. Vestea bună este că luarea acestei decizii dă roade aproape imediat.

Dr. Harriet Bradley a vorbit pentru Daily Mail despre beneficiile pe care le prezintă corpul nostru după renunțarea la alcool. 

Prima săptămână


Somn îmbunătățit. Bradley spune că alcoolul ne face să avem un somn REM mai puțin odihnitor (mișcare rapidă a ochilor). Asta înseamnă că te trezești simțindu-te mai puțin odihnit și ești mai predispus la somnolență în timpul zilei. După o săptămână de la abandonarea alcoolului, veți vedeți o îmbunătățire a funcției cognitive și a dispoziției și vă veți simți mai odihniți.

Mai hidratat. Alcoolul este un diuretic. Ceea ce înseamnă acest lucru este că, atunci când bei alcool, produci mai multă urină. Dacă nu bei suficientă apă și consumi alcool, te poți deshidrata rapid. Te vei simți mai hidratat dacă vei lăsa alcoolul, ceea ce înseamnă mai puține dureri de cap, mai multă energie și performanțe fizice.

Te vei concentra mai bine. Deshidratarea poate provoca dureri de cap, poate afecta funcția nervilor și a mușchilor și poate provoca dureri de cap, oboseală și greață. Când încetezi să bei, vei descoperi că ai mai puține dureri de cap și mult mai multă energie în timpul zilei. De asemenea, te vei putea concentra pe sarcini mult mai ușor și mai repede.

A doua săptămână

Arsurile stomacale sunt simptomul principal al refluxului de acid și al bolilor de reflux gastroesofagian. Renunțarea la alcool va produce schimbări în bine și la nivelul stomacului. Mucoasa stomacului se normalizează și producția de acid se stabilizează.

A treia săptămână


Afectarea ficatului este reversibilă. Un ficat sănătos trebuie să conțină o cantitate mică de grăsime. Aportul excesiv de alcool poate duce la boli ale ficatului gras legate de alcool, dar acest lucru este adesea reversibil și se poate îmbunătăți pe măsură ce ficatul se regenerează. Consumul excesiv de alcool, pe termen lung, poate duce la ciroză hepatică, o afecțiune care pune viața în pericol, în care deteriorarea nu este reversibilă.

Pierdere în greutate. Alcoolul conține o mulțime de calorii. Renunțarea la băutură vă ajută să aveți și un control al greutății.

Stare de bine. Reglarea dopaminei în organism vă va ajuta să vă simțiți mai motivați și mai binedispuși.

A patra săptămână


Scăderea tensiunii arteriale. Consumul de alcool, în mod regulat, poate crește tensiunea arterială în timp, dar unele studii au arătat că tensiunea arterială poate scădea semnificativ în doar patru săptămâni după renunțarea la băutură. Prin scăderea tensiunii arteriale, puteți reduce riscul de a dezvolta afecțiuni grave, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale, care, în unele cazuri, sunt cauzate de hipertensiunea arterială.

Aspect mai frumos al pielii. ”Poate suna surprinzător, dar de obicei pot spune cât de mult bea un pacient doar privindu-i pielea. Alcoolul deschide calea îmbătrânirii premature și poate provoca roșeață, pete sau umflături ale pielii”, spune medicul citat de DailyMail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel