Un laborator din Cehia cultivă plante de muştar pentru misiuni pe Marte
Mai mulţi cercetători din Cehia au creat un laborator ştiinţific pentru a experimenta culturi de plante destinate unor medii cu condiţii severe şi marcate de penuria de apă, aşa cum este cazul planetei Marte, informează joi Reuters.
Experimentul 'Marsonaut', coordonat de cercetătorul Jan Lukacevic, în vârstă de 29 de ani, şi de colegii lui de la Universitatea Cehă de Ştiinţe ale Vieţii din Praga, se bazează pe 'aeroponică' - procesul de cultivare a plantelor în aer şi ceaţă, fără sol, cu limitarea utilizării apei la niveluri minimale.
Plantele cresc orizontal dintr-o structură verticală şi sunt aşezate unele deasupra celorlalte, pentru a asigura o minimizare a spaţiului disponibil. Creatorii studiului experimentează în acel spaţiu o serie de modificări ale luminii şi temperaturii, a precizat Jan Lukacevic. Cercetătorii cehi au reuşit deja să cultive plante de muştar, frunze de salată, ridichi şi ierburi aromatice, precum busuioc şi mentă. Ei au dezvăluit că au mâncat deja plante din prima recoltă, săptămâna trecută.
'Au un gust minunat, pentru că au crescut într-un mediu controlat şi noi le oferim nutrimente pe comandă', a adăugat coordonatorul experimentului. Căpşunile vor face obiectul următoarei culturi din acest experiment. Principalul beneficiu oferit de noua metodă de cultură constă în faptul că ea utilizează mai puţin cu 95% apă decât culturile obişnuite de plante şi, de asemenea, permite o economie substanţială de spaţiu, ce ar putea să stimuleze considerabil randamentele agricole din zonele afectate de urbanizare şi de modificările climatice, informează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News