Un izvor neștiut de sănătate: Sweet Violet sau toporașul. Iată ce boli poți ameliora cu uimitoarea plantă
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa Foto YouTube EdibleWildFood.com
Sursa Foto YouTube EdibleWildFood.com
Propritățile benefice ale toporașului sunt cunoscute încă din străvechi timpuri. Dacii îl  numeau sebela, sibiel, siboiel.

Toporașul  este o plantă cunoscută și sub denumirea de micșunea, tămîioară, floare domnească, cocoșel, pantofiori, etc... 

Proprietățile curative ale plantei

Frunzele și florile de toporaș au proprietăți expectorante. Substanțele fitochimice prezente în această plantă ajută la eliminarea congestiei toracice prin subțierea mucoasei și ușurând tusea.

Florile sunt bogate în vitamina C, mucilagii și alți compuși care contribuie la reducerea inflamației pulmonare, facilitând respirația și ameliorând tusea uscată. Caracteristica sa anti-tuse este potrivită pentru pacienții astmatici prin ușurarea respirației, potrivit Indigo.

Toporașul conține cantități semnificative de acid salicilic care acționează în mod similar cu aspirina și este util în atenuarea durerii și a inflamației, făcând această plantă utilă pentru a gestiona simptomele gripei. Este un diaforetic cunoscut (promovează transpirația), care poate ajuta la scăderea febrei.

Cercetările arată, de asemenea, că *rutina conținută de toporaș poate ajuta la prevenirea cheagurilor de sânge, reducând astfel șansele de atac de cord și accident vascular cerebral. (*Vitamina P sau bioflavonoidele reprezintă un complex de substanţe precum: quercetină, rutină, miricetină, apigenină, hesperidină, luteolină şi altele).

Folclor și istorie

Grecii antici erau obsedați de toporași. Au purtat coroane făcute din aceste flori pentru a calma durerile de cap, pentru a vindeca insomnia, pentru a promova somnul și liniștea și pentru a stimula vise plăcute. 

În mitologia greacă, Zeus avea o iubită pe nume Io. Într-o criză de gelozie, soția sa Hera a transformat-o într-o junincă albă, iar Zeus a creat toporașii pentru a-i înfrumuseța pajiștea unde aceasta păștea.

Într-o poveste care face aluzie la reputația romantică a acestei flori sălbatice, Josephine i-a aruncat iubitului ei Napolean Bonaparte un buchet de toporași când s-au întâlnit prima dată. După ce a fost învins la Waterloo, i s-a permis să-i viziteze mormântul pentru ultima dată înainte de a fi trimis la Sf. Elena. La mormânt aceasta a găsit toporași și a cules câțiva pe care i-a păstrat pentru tot restul vieții ei. La moartea sa, florile au fost găsite într-un medalion pe care îl purta mereu la gât. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel