Data publicării:

Un guvernator din Ecuador a înfruntat cartelurile de droguri și a adus pacea într-un oraș în doar 26 de zile

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Orașul Esmeraldas și întregul Ecuador se află în război cu bandele de traficanți de droguri și, deși forțele de securitate sunt învingătoare în acest moment, războiul este departe de a se fi încheiat.    

Orașul Esmeraldas și întregul Ecuador se află în război cu bandele de traficanți de droguri și, deși forțele de securitate sunt învingătoare în acest moment, războiul este departe de a se fi încheiat.

Cu doar câteva săptămâni în urmă, Esmeraldas era o zonă interzisă, și chiar și acum foarte puțini jurnaliști internaționali sau străini au vizitat acest oraș de coastă.

Plajele și străzile erau goale atunci, iar hotelurile aveau un grad de ocupare aproape zero.

Restaurantele erau închise, iar barurile erau deschise doar pentru câțiva clienți obișnuiți.

Violența și insurecția s-au răspândit în Ecuador

Bandele de traficanți de droguri și șefii lor din cartelurile mexicane au ucis oameni, au aruncat în aer mașini-capcană și au promis insurecție după ce președintele Ecuadorului a pus în aplicare o campanie națională de reprimare a intereselor lor de afaceri și a disprețului lor total față de statul de drept - chiar și față de democrație.

Daniel Noboa, președintele Ecuadorului, în vârstă de 36 de ani, a lansat represiunea după ce faimosul gangster al drogurilor Adolfo "Fito" Macias a evadat din închisoarea din Guayaquil.

Violența și insurecția s-au răspândit în întreaga țară după evadarea acestuia, iar Esmeraldas a devenit rapid o mare problemă. Rata crimelor a crescut vertiginos, făcându-l unul dintre cele mai periculoase orașe din lume la acea vreme.

"Nu le mai este frică, sunt liberi"

Președintele Noboa avea nevoie de cineva care să rezolve problema. Într-o dimineață, a dat un telefon.

Omul care a răspuns a fost fostul șef de poliție din Esmeraldas, pensionat, care trăiește acum în Statele Unite.

Președintele a spus că are nevoie de ajutor. Bărbatul pe care l-a sunat a fost de acord cu propunerea președintelui, a închis, i-a spus soției sale și a luat următorul zbor spre casă, în Ecuador.

Javier Buitron este fostul șef de poliție, acum actual guvernator al orașului Esmeraldas.

"Oamenii nu au ieșit din case, le era frică să nu fie uciși", a spus el.

"Acum sunt fericit pentru că nu le mai este frică, sunt liberi, oamenii sunt liberi și acum se bucură de acest loc, în baruri, se bucură de străzi, se bucură de plajă", mai spune Buitron.

Autoritățile recuperează controlul

Lucrând alături de poliție și de armată, Buitron este creditat că a reușit să schimbe totul în doar 26 de zile.

Autoritățile au acum controlul străzilor. De asemenea, au recâștigat controlul asupra închisorii locale, iar ofițerii și soldații pot intra în cartiere în care nu puteau intra înainte, inclusiv într-o zonă în care bandele se alăturaseră cartelurilor Sinaloa și Jalisco New Generation din Mexic.

Înainte, a spus Buitron, timp de câteva săptămâni sinistre, cadavrele atârnau de poduri în acea parte a Esmeraldas, un semn revelator al prezenței celor mai puternice carteluri din Mexic chiar în aceste cartiere.

Locuitorii sărbătoresc 

Rezidenții au spus că a fost un coșmar și că sunt bucuroși că lucrurile se schimbă.

"Personal, mă simt foarte recunoscător, pentru că aici înainte, la această oră, nici nu puteai să fii aici afară, ploua cu gloanțe din partea cealaltă, dintr-o parte în alta, dar acum, vedeți, suntem liniștiți, suntem în pace", a afirmat un bărbat pe nume Leonardo.

Vecina sa, Andrea, a fost de acord: "Lucrurile s-au îmbunătățit mult, s-a schimbat mult. Acum poți să te plimbi, nu mai auzi împușcături ca înainte, nu mai auzi așa ceva", a spus ea. 

Guvernatorul se asigură că este vizibil în rândul publicului

Chiar dacă bandele îl vor mort pe guvernator, acesta se asigură că este prezent și vizibil, zi și noapte - cu o securitate permanentă alături de el.

Oamenii de aici, din Esmeraldas, îl tratează ca pe un erou.

Buitron a spus că faptul că vede oamenii atât de fericiți îl face și pe el fericit și îl încurajează să continue.

"Trebuie să recăpătăm încrederea oamenilor, trebuie să recuperăm economia și avem nevoie de lucruri bune pentru oameni, de oportunități", a spus el.

"În fiecare zi muncim, nu avem timp să ne odihnim, trebuie să muncim din greu în fiecare zi, pentru că sunt aici pentru a rezolva problemele", a mai spus guvernatorul, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel