Un fost agent CIA, acum fugar din SUA, a primit pașaport rusesc. Avocat: Este bucuros, acum cetățean cu drepturi depline al Federației Ruse
Un fost agent CIA a primit un pașaport rusesc.
Fostul ofițer al CIA și al Agenției Naționale de Securitate (NSA) Edward Snowden a primit un pașaport rusesc, a declarat avocatul său, Anatoly Kucherena pentru Interfax.
"Edward a primit ieri un pașaport al unui cetățean al Federației Ruse și a depus un jurământ în conformitate cu legea", a spus sursa.
Întrebat cum a perceput americanul acest eveniment, reprezentantul său a spus: "El, desigur, este bucuros, mulțumește Federației Ruse pentru faptul că a primit cetățenia, acum cetățean cu drepturi depline al Federației Ruse. Și, cel mai important, potrivit Constituției Rusiei, el nu poatefi extrădat într-un stat străin", a spus Kucherena.
El a mai spus că și soția lui Snowden urmează să obțină cetățenia rusă.
"În prezent, colectăm actele necesare pentru a solicita cetăţenia. Cred că procesul nu va dura prea mult", a spus avocatul.
De ce a fugit fostul agent CIA din SUA
La sfârșitul lunii septembrie, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret "Cu privire la admiterea în cetățenia Federației Ruse și retragerea din cetățenia Federației Ruse", care, în special, i-a acordat lui Snowden cetățenia rusă.
În 2013, Snowden a oferit presei informații despre programele de supraveghere ale agențiilor de informații americane din întreaga lume. Publicațiile au provocat o largă rezonanță. Acesta a fost acuzat de spionaj și furt de proprietate de stat. Snowden a fugit mai întâi din SUA în Hong Kong, apoi în Rusia.
Cuplu de spioni, pedepse neobișnuite. Judecătorul le-a dat mai mult decât au cerut procurorii
Un fost inginer al Marinei Militare SUA și soția sa au fost închiși în Virginia de Vest pentru că au încercat să vândă secrete militare unei țări străine nespecificate. Jonathan Toebbe, 42 de ani, lucrase în biroul șefului operațiunilor navale și a fost prins oferind secrete despre submarinele cu propulsie nucleară. A fost condamnat la 18 ani de închisoare, în timp ce soția sa Diana a primit 21 de ani, o pedeapsă mult mai dură decât se aștepta.
Judecătorul a sugerat că soția, în vârstă de 42 de ani, fusese responsabilă de operațiune, notează BBC. Documentele instanței au scos la iveală că fosta profesoară a acționat ca supraveghetoare pentru soțul ei atunci când acesta a lăsat informații în locurile de întâlnire, ascunzând odată un card de date în interiorul unui sandviș cu unt de arahide.
Procurorii au cerut inițial pedepse de până la 17,5 ani pentru Toebbe și trei ani pentru soția sa. Dar în această vară, judecătorul american Gina Groh a spus că acele perioade sunt insuficiente.
„Cel mai probabil, doamna Toebbe era cea care conducea totul. Ea a făcut parte din plan. Acestea sunt vremuri înfricoșătoare în care trăim”, a spus judecătorul la audierea de sentință de la Martinsburg.
Judecătorul Groh și-a exprimat, de asemenea, exasperarea față de comportamentul soției, care a fost surprinsă când îi transmitea o scrisoare soțului ei în timp ce amândoi erau încarcerați, îndemnându-l să-și urmeze planul și să o absolve de greșeală.
„Ea a vrut ca soțul ei să mintă”, a spus judecătorul.
Soțul era un expert în sistemele de propulsie nucleară pe submarine, unul dintre cele mai bine păzite secrete ale națiunii. Tentativele de spionaj au început în aprilie 2020 când, potrivit Departamentului de Justiție, soțul a contactat un funcționar care lucra pentru un guvern străin, trimițându-le un pachet prin poștă cu o notă în care spunea că le poate oferi informații despre submarinele nucleare. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News