Un deţinut a reuşit să fugă din Iran şi să ajungă în Canada, în timpul unei permisii
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Un iranian care executa o condamnare la închisoare pe viaţă pentru că a proiectat un site pornografic a fugit din Iran cu ocazia unei permisii şi s-a alăturat familiei sale din Canada, au declarat sâmbătă autorităţile iraniene şi canadiene.

"Canada salută anunţul că Saeed Malekpour a ajuns la familia sa din Canada", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe canadian într-un comunicat transmis AFP sâmbătă seara.

Fără să poată oferi mai multe detalii din "motive de confidenţialitate", purtătorul de cuvânt a menţionat că Ottawa a pledat pentru eliberarea domnului Malekpour, care este rezident permanent al Canadei. "Suntem fericiţi că el se află acum în Canada", a adăugat oficialul.

"Acestui individ i s-a interzis să părăsească ţara şi aparent a plecat (...) prin reţele neoficiale", a declarat la rândul său purtătorul de cuvânt al Autorităţii judiciare iraniene, Gholamhossein Esmaili, la televiziunea oficială, ca reacţie la informaţiile despre fuga din Iran a lui Saeed Malekpour.

"Acest individ a fost condamnat la închisoare pe viaţă şi a executat o pedeapsă de peste 11 ani", a declarat Esmaili, citat de Mizan Online, agenţia de ştiri a autorităţii judiciare.

"El a primit o permisie de trei zile (la 20 iulie) şi la sfârşitul acestei perioade nu a revenit la închisoare", a spus el.

'Coşmarul s-a încheiat în sfârşit', a scris sora lui, Maryam Malekpour, vineri seară, pe Twitter, alături de un clip care îl arăta pe fratele ei într-un aeroport.

De asemenea, ea a mulţumit tuturor oamenilor care i-au susţinut în tot acest timp şi Canadei pentru leadership-ul ei.

Malekpour a fost arestat în Iran în 2008, în timp ce îl vizita pe tatăl său grav bolnav. El a fost acuzat de "proiectarea şi găzduirea de site-uri pentru adulţi", "agitaţie împotriva regimului" şi "insultare a islamului", potrivit rudelor sale.

El a fost condamnat mai întâi la moarte înainte ca pedeapsa să fie comutată la închisoare pe viaţă în august 2013.

Încarcerarea lui Malekpour a fost unul dintre multele cazuri proeminente care au implicat iranieni cu dublă naţionalitate sau rezidenţă permanentă străină, scrie BBC duminică.

Payam Akhavan, profesor de drept internaţional care a fost implicat în acest caz, a declarat presei canadiene: "El a fost eliberat temporar din închisoarea din Iran, în urma presiunilor organismelor Naţiunilor Unite pentru drepturile omului, iar acesta urma să se prezinte din nou autorităţilor penitenciare.

În timpul detenţiei, Malekpour a fost torturat fizic şi psihologic şi a petrecut mai mult de un an în încarcerare solitară, potrivit Amnesty International.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel