Un nou jucător politic. Ce partid candidează la europarlamentare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Un dentist român a fondat, la Londra, Partidul Europenilor. Va avea candidați atât la alegerile europarlamentare, cât și la cele locale. 

Dentistul Tommy Tomescu vrea ca partidul fondat să fie o alternativă la celelalte de stânga, dreapta sau centru. Nu are o doctrină clară. Ideea i-a venit după ce a participat la mai multe proteste împotriva discriminării în calitate de co-președinte al unei asociații ce luptă pentru drepturile românilor și bulgarilor discriminați în UK. A hotărât că soluția cea mai bună pentru rezolvarea problemelor este participarea activă la viața publică britanică. 

Tommy Tomescu a declarat, potrivit Gazeta românească, că "partidul acesta se adresează imigranților europeni din Marea Britanie, care por fi reprezentați: grecii, francezii spaniolii, români. Am făcut constituția partidului mai ciudată, ca să spun așa. Am zis să fie în conducere, în comitetul executiv, câte un vicepreședinte din fiecare dintre naţiunile reprezentate". 

Calcule pentru europarlamentare

Dentistul român precizează: "Sperăm să avem un europarlamentar, poate doi, dacă reușim. Teoretic, dacă mobilizăm toate comunitățile, avem loc de trei europarlamentari din Londra. Pentru că sunt, conform statisticii din 2011, 500.000 de imigranți care votează în Londra, deci ai nevoie de 150.000 pentru a câștiga un post de europarlamentar. Ne mai bazăm și pe faptul că englezii participă la alegerile europene în proporție de până în 33%. Dacă noi mobilizăm oamenii, putem fi siguri că se va întâmpla ceva și atunci putem să ne apropiem". 

VEZI și: Protest la Londra, pe 9 decembrie, inițiat de români și bulgari 

10% europeni. Calcule pentru alegerile locale

"Ne propunem să atragem la vot măcar câteva zeci de mii de persoane. E posibil să avem 600 de candidați, conform sistemului britanic de vot. Și mai e o ceva. Dacă tu îi stimulezi pe oameni să se ducă să se înscrie, ei devin mai implicați în comunitate, e altfel, nu mai e sentimentul acela, de inutilitate.Eu cred că au realizat lucrul acesta și după protestul unde au fost peste 10.000 de oameni care au strigat că ne sprijină. Cred că au avut un șoc și cred ca au zis: cum am ratat această opotunitate, când văd că alții ne sprijină.

Daca eu te pun pe lista noastră, tu nu prea ai șanse de unul singur, ca român, dar dacă eu spun că „uite, europeanul ăsta de aici trebuie să știe că dacă îl votează pe românul din cartierul lui și românii vor vota candidații europeni din alte cartiere. O mână spală pe alta și împreună fața. În momentul de față, suntem 10% europeni.", a mai precizat Tommy Tomescu, pentru sursa citată. 

El a adăugat că mesajul Europeans Party este: "înțelegeți că se poate schimba ceva! Ați crezut că nu se poate face nimic, dar prin manifestațiile care au avut loc, s-a schimbat ceva". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel