Data publicării:

Un consilier în exil al lui Navalnîi a fost avertizat de pericol cu câteva ore înainte de a fi atacat cu ciocanul, susține Reuters

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Pexels
Sursa Foto: Pexels
Leonid Volkov, opozant rus, a fost avertizat înainte de a fi atacat cu ciocanul în fața casei sale din Vilnius, unde se află în exil.  

Cu câteva ore înainte ca un agresor să-l atace cu un ciocan și gaze lacrimogene în fața casei sale din Lituania, principalul consilier al regretatului lider al opoziției ruse Alexei Navalnîi a declarat pentru Reuters că el și alți exilați se temeau pentru viețile lor.

Liderii organizației lui Navalnîi știau că se confruntă cu "riscuri individuale ridicate", a declarat Leonid Volkov într-un interviu filmat marți, cu câteva ore înainte ca un agresor neidentificat să îl atace în fața casei sale.

"Ei știu că Putin nu doar ucide oameni în interiorul Rusiei, ci și în afara Rusiei. Trăim în vremuri foarte întunecate", a spus el. 

Lituania a acuzat Moscova că se află în spatele atacului. Volkov a dat vina pe președintele rus Vladimir Putin.

"Acesta este un 'salut' criminal evident, tipic criminal din partea lui Putin, din partea criminalului Petersburg. Vom continua să lucrăm și nu ne vom preda", a scris Volkov pe Telegram. 

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Moscovei cu privire la acest incident.

În interviul acordat Reuters cu câteva ore înainte de atac, Volkov a declarat că moartea lui Navalnîi luna trecută într-o închisoare arctică i-a inspirat pe susținătorii acestuia să se asigure că sacrificiul său nu a fost în zadar.

"Moartea lui Alexei a fost o pierdere devastatoare și este o rană sângerândă (în) inimile noastre, dar, de asemenea, desigur, a produs multă energie, mult elan politic. Este sarcina și responsabilitatea noastră să transformăm această energie în acțiuni politice semnificative care să îl facă pe Putin mai slab", a spus el. 

Adepții lui Navalnîi cred că acesta a fost ucis în închisoare de către autoritățile ruse. Moscova spune că a murit din cauze naturale.

Navalnîi "a avut o capacitate cu totul unică de a formula idei într-un mod care a fost capabil să aprindă milioane de oameni"

Volkov a declarat că a fost încurajat de primele demersuri ale văduvei lui Navalnîi, Iulia Navalnaya, de a-și asuma rolul soțului ei, precum și de zecile de mii de persoane care au riscat să fie arestate, prezentându-se la Moscova pentru înmormântarea acestuia. Numărul micilor donatori privați ai Fundației Anticorupție a lui Navalnîi, unde Volkov este șef de personal, a crescut la jumătate, a spus el.

Cu toate acestea, a spus el, moartea lui Navalnîi a fost o lovitură grea.

"Situația este teribilă... Nu poate fi subestimată - nu există un alt Navalnîi, nu există un Navalnîi de rezervă, nu există o altă persoană ca el", a declarat Volkov.

Navalnîi "a avut o capacitate cu totul unică de a formula idei într-un mod care a fost capabil să aprindă milioane de oameni. Nu avem nicio capacitate de a compensa această pierdere".

Volkov a declarat că Occidentul este parțial vinovat pentru că nu a reușit să îi impună lui Putin consecințe pentru acțiunile sale. Președintele american Joe Biden a declarat, după ce s-a întâlnit cu Putin la Geneva în iunie 2021, că ar exista consecințe "devastatoare" pentru Rusia dacă Navalnîi ar muri în închisoare, a spus Volkov.

Sarcina cu care se confruntă acum opoziția a fost să rămână unită și să continue să lucreze, mai spune Volkov.

"Este treaba noastră să nu o lăsăm să moară, pentru că este o parte foarte importantă a moștenirii sale. Să nu o lăsăm să se destrame din cauza unor conflicte interne, sau ceva de genul acesta", a declarat Volkov.

"Acestea sunt vremuri foarte întunecate pentru noi, foarte provocatoare. Dar, bineînțeles, avem o determinare foarte puternică de a merge mai departe", spune Volkov, conform Reuters.

CITEȘTE ȘI: Leonid Volkov, apropiat de Navalnîi, atacat în fața casei sale din Lituania, unde se află în exil

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel