IMAGINI. Un cimitir de masă a fost descoperit în Ucraina. Datează din timpul regimului stalinist
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Facebook - УІНП : Південь
Facebook - УІНП : Південь
Un cimitir cu peste 5.000 de rămășițe umane a fost descoperit în Ucraina, în apropiere de Odessa.

Ceea ce poate fi unul dintre cele mai mari cimitire de masă din era stalinistă din Ucraina a fost identificat de cercetători, transmite BBC. Rămășițele găsite pot aparține unor victime ale regimului, numărul lor variind între 5.000 și 8.000 de persoane, care au fost găsite în 29 de morminte din sudul orașului Odesa.

Mormântul de masă datează de la sfârșitul anilor 1930


Situl, despre care se crede că datează de la sfârșitul anilor 1930, a fost descoperit în timpul lucrărilor de explorare pentru extinderea planificată a unui aeroport. Se crede că sute de mii de ucraineni au murit în timpul guvernării lui Iosif Stalin în Uniunea Sovietică.

Sergiy Gutsalyuk, șeful filialei regionale a Institutului Național al Memoriei din Ucraina, a declarat pentru AFP că victimele ar fi fost probabil ucise de unitatea de poliție secretă sovietică la sfârșitul anilor 1930. Gutsalyuk a adăugat că nu va fi posibilă identificarea victimelor, deoarece documentele de raport, dacă există, s-ar fi păstrat în Rusia.

Peste 8.000 de persoane din Odessa au fost condamnate la moarte 

Potrivit site-ului web Ukrinform, aproximativ 8.600 de persoane din Odesa au fost condamnate la moarte de poliția secretă sovietică între 1938 și 1941.

Institutul Național al Memoriei a transmis inițial că nu este posibil să se estimeze numărul de persoane executate la fața locului, dar că situl pare a fi unul dintre cele mai mari morminte comune găsite vreodată în Ucraina.

Unul dintre istoricii care a lucrat la descoperire, Alexander Babici, a declarat pe Facebook că este posibil să existe și mai multe cadavre decât cele care au fost deja găsite, deoarece săpăturile nu au fost finalizate în unele părți ale sitului. El a adăugat că ar putea exista și alte morminte pe un sit din apropiere aparținând unei unități militare.

Istoricii ucraineni susțin că sute de mii de oameni au fost uciși în timpul represiunii violente a lui Iosif Stalin din anii 1930, alte morminte comune fiind găsite în Odessa și în alte părți ale Ucrainei.      

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel