Un cercetător estonian a fost arestat pentru spionaj în favoarea Chinei
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Un cercetător estonian a fost arestat pentru spionaj în favoarea Chinei  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Un cercetător estonian a fost arestat pentru spionaj în favoarea Chinei / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Un om de știință eston a fost condamnat după ce a prins făcând spionaj în favoarea Republicii Populare Chineze.

Un expert maritim estonian cu autorizație de securitate de top a fost condamnat la trei ani de închisoare după ce a pledat vinovat de spionaj pentru Beijing.

Tarmo Kõuts, în vârstă de 57 de ani, a fost arestat în septembrie anul trecut și a recunoscut că a făcut spionaj pentru un stat străin. Condamnarea sa l-a făcut pe estonian să fie implicat în spionajul legat de statul chinez. Kõuts a fost recrutat pentru prima dată de serviciile de informații militare chineze în 2018, potrivit Aleksander Toots, directorul adjunct al agenției de contraspionaj din Estonia, Serviciul de securitate internă.

Kõuts a fost motivat de „slăbiciunile umane tradiționale”, cum ar fi banii, a declarat Toots pentru Delfi, un important punct de vânzare eston. Procurorii au confirmat că Kõuts a beneficiat de 17.000 de euro, bani care i-au fost confiscați. O femeie care ar fi acționat ca și complice a fost arestată în aceeași zi cu Kõuts, dar nu a fost încă judecată. 

Acesta deținea o autorizație de securitate la nivel înalt ca parte a Centrului NATO de Cercetare Maritimă al țării. De asemenea, a fost membru al consiliului științific al Ministerului Apărării din Estonia din 2006 până în 2012 și cercetător principal la singura universitate tehnică din Estonia, Universitatea de Tehnologie din Tallinn. El a lucrat la proiecte care s-au concentrat pe Arctica, una dintre problemele care, alături de climă și comerț, au atras un interes deosebit din partea regimului chinez, a u precizat serviciile de contraspionaj estoniene într-un raport anual recent, precizează TheEpochTimes.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel