Un campion la șah a jucat un maraton de 58 de ore pentru un nou record mondial
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels
Un campion nigerian de șah a jucat non-stop timp de 58 de ore pentru a doborî recordul mondial.

Tunde Onakoya, în vârstă de 29 de ani, speră să strângă 1 milion de dolari pentru educația copiilor din Africa prin încercarea de a participa la maratonul care a început miercuri, în Times Square din New York City.

El a depășit pragul de 58 de ore în primele ore ale zilei de sâmbătă, depășind recordul actual de 56 de ore, nouă minute și 37 de secunde, stabilit în 2018 de perechea norvegiană Hallvard Haug Flatebo și Sjur Ferkingstad.

Guinness World Record nu a comentat încă public acțiunea lui Tunde Onakoya.

Uneori, organizația are nevoie de săptămâni pentru a confirma un nou record.

Tunde Onakoya a jucat împotriva lui Shawn Martinez, un campion american de șah, în conformitate cu liniile directoare potrivit cărora orice încercare de record trebuie să fie făcută de doi jucători care joacă fără întrerupere pe întreaga durată.

Sprijinul a crescut online și la fața locului, unde muzica africană a întreținut spectatorii.

Încercarea de record este "pentru visele a milioane de copii din Africa care nu au acces la educație", a declarat Tunde Onakoya, care a fondat Chess in Slums Africa în 2018.

Organizația caritabilă își propune să sprijine educația a cel puțin un milion dintre cei mai săraci copii de pe continent.

"Sprijinul a fost copleșitor din partea nigerienilor din SUA, a liderilor mondiali, a celebrităților și a sute de trecători"

După ce a atins pragul de 24 de ore, acesta a spus: "Energia mea este la 100% în acest moment, deoarece oamenii mei sunt aici și mă susțin cu muzică".

Pentru a-l ajuta să reziste, a băut multă apă și a consumat orez jollof, un fel de mâncare populară din Africa de Vest.

Pentru fiecare oră de joc, campionul și adversarul său au avut doar cinci minute de pauză.

Uneori erau grupați împreună, ceea ce îi permitea lui Tunde Onakoya să se întâlnească cu cei care îl încurajau și chiar să se alăture dansului lor.

Taiwo Adeyemi, managerul lui Tunde Onakoya, a declarat: "Sprijinul a fost copleșitor din partea nigerienilor din SUA, a liderilor mondiali, a celebrităților și a sute de trecători".

Încercarea sa de record a fost urmărită îndeaproape în Nigeria, unde organizează în mod regulat competiții de șah pentru tinerii care trăiesc pe străzi.

Peste 10 milioane de copii nu merg la școală în această țară din Africa de Vest - una dintre cele mai ridicate rate din lume.

Printre cei care l-au susținut s-a numărat și fostul vicepreședinte al Nigeriei, Yemi Osinbajo, care, într-un mesaj adresat lui Tunde Onakoya pe platforma de socializare X, a spus: "Amintiți-vă propriile dvs. cuvinte puternice: 'Este posibil să faci lucruri mari dintr-un loc mic' ", conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel