Un călugăr cere participarea credincioşilor la Înviere. Ce pedeapsă riscă - precedent în Maramureş
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Călugărul care a cerut participarea credincioşilor la slujba de Înviere ar putea avea dosar penal, dacă se aplică aceeaşi măsură ca în cazul unui bărbat din Maramureş, cu un îndemn similar pe Facebook. 

„Poliția orașului Borșa s-a sesizat despre faptul că pe rețelele de socializare a apărut o postare emisă prin care îndemna în scris publicul să participe la slujba de Înviere din data de 19 aprilie a.c., cu mențiunea: Nu vor putea să ne amendeze sau să ne aresteze dacă suntem toți uniți! Dă-i mai departe. Postarea a fost publicată și distribuită inclusiv de alte persoane. În urma verificărilor efectuate, a fost identificată persoana care a postat declarația pe propria răspundere atașată și a fost informat Parchetul de pe lângă Judecătoria Vișeu de Sus. Organele abilitate au întocmit dosarul penal nr.472/P/2020 în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de Instigare publică faptă prevăzută și pedepsită de Art.368 alin.1 Cod penal", se arată într-un comunicat emis de Instutiția Prefectului Județul Maramureș, citează curentul.info.

VEZI ŞI Pedepse URIAȘE pentru îndemnul pe Facebook de a merge la slujba de Înviere

Un călugăr cere slujbe de Înviere cu credincioşi prezenţi 

„Noi avem nevoie pentru împărțitul Sfintei Lumini de fix o oră. Atât. O oră! 11.30 – 12.30. Decât să umble polițiștii hai hui pe străzi și să alerge după tot felul de oameni, inutil și fără rost, au pus două patrule la ușa bisericii, au intrat cei care vin și și-au luat lumină, slujba oricum se ține afară, și s-au întors liniștiți acasă, și s-a terminat problema. Asta dacă se vrea. De ce spun dacă se vrea? Și ministrul de Interne al acestei țări este tot creștin într-o țară creștină și cândva a avut nevoie de votul publicului. Respectă-ți publicul care și-a pus încrederea în tine. Nu fi chiar catâr și îndărătnic.", a declarat duhovnicul Calistrat Chifan într-un interviu postat de pagina sa de Facebook.

Rămâne de văzut dacă autorităţile se vor sesiza şi în acest caz, precum la Borşa.

VEZI ŞI Un călugăr vrea slujbe de Înviere cu credincioşi prezenţi. Avertisment pentru politicieni: Au avut nevoie, cândva, de voturi 

Ce spune legea 

Articolul din Codul Penal prevede că: Instigarea publică – Art. 368.

(1) Fapta de a îndemna publicul, verbal, în scris sau prin orice alte mijloace, să săvârșească infracțiuni se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, fără a se putea depăși pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea la săvârșirea căreia s-a instigat.
Jurisprudență
(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este comisă de un funcționar public, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării unor drepturi, fără a se putea depăși pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea la săvârșirea căreia s-a instigat.
(3) Dacă instigarea publică a avut ca urmare comiterea infracțiunii la care s-a instigat, pedeapsa este cea prevăzută de lege pentru acea infracțiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel