Un bărbat din Sibiu a găsit o comoară veche de peste 1.600 de ani, lângă Podul Dracului
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Un bărbat din Sibiu a găsit o comoară veche de peste 1.600 de ani, lângă Podul Dracului / Foto: Pixabay
Un bărbat din Sibiu a găsit o comoară veche de peste 1.600 de ani, lângă Podul Dracului / Foto: Pixabay
Un bărbat din Sibiu a găsit cu detectorul de metale o comoară veche de peste 1.600 de ani, lângă Podul Dracului.

Un sibian pasionat de istorie a descoperit o comoară veche de peste 1.600 de ani. Monedele de pe vremea Împăratului Constantin al II-lea au fost descoperite în Miercurea Sibiului, lângă Podul Dracului,  iar acum se află în grija Direcției Județene pentru Cultură Sibiu, scrie oradesibiu.ro.

Comoara descoperită de bărbat constă din 132 de monede și obiecte de dimensiuni mici. Florin Dragoș a reușit să scoată la iveală aceste artefacte cu un detector de metale.

"Fratele meu, și-a făcut acum o săptămână autorizație pentru detectorul de metale pe care și l-a cumpărat și de vreo două zile a fost pe lângă Apoldu de Sus, pe undeva pe lângă linia ferată, lângă Podul Dracului cum i se spune pe aici. Și acolo, punându-se în locul celor care au ascuns comoara, s-a gândit că undeva pe o stâncă, ar putea să fie ceva îngropat și când s-a urcat acolo a început să sune aparatul, iar când a săpat a găsit prima monedă. El mai era cu cineva și a zis să mai sape ca să mai găsească una pentru persoana respectivă și când a mai săpat puțin a scos un pumn plin de monede. În total au fost găsite 132 de obiecte" a spus Samuel Dragoș, fratele sibianului care a găsit monezile.

Monedele ar avea 1.693 de ani vechime

În prezent, monedele se află sub supravegherea Direcției Județene de Cultură Sibiu, care le va supune unei analize amănunțite pentru a determina cu exactitate perioada din care provin. La o primă evaluare, acestea par a fi din timpul domniei Împăratului Constantin al II-lea, ceea ce înseamnă că au aproximativ 1.693 de ani vechime. Deocamdată nu s-a stabilit care este valoarea lor.

"Încă nu s-a făcut evaluarea, dar au zis că este ceva foarte important, sunt din anul 330, din vremea Împăratului Constantin al II-lea. A fost găsită împreună cu monedele și catarama de la pantalonii care îi aparțineau împăratului, așa au zis la Muzeu. (...) A fost prima comoară pe care a găsit-o, în rest a mai găsit bucăți de fier, sârmă, conserve. El întotdeauna a fost pasionat de astfel de lucruri. Se ocupă și de sculptură cu drujba, e tipul mai artistic de la noi din familie, e singurul care a luat talentele acestea, sculptură, pictură și este pasionat și de istorie și din aceste motive și-a luat detectorul de metale", a mai spus Samuel Dragoș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel