Data actualizării:
Data publicării:

Un bărbat a furat moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur de la Capela Sfânta Elisabeta Cotroceni. Update: Reacția Arhiepiscopiei Bucureștilor

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Un bărbat în vârstă de 25 de ani a furat moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur și ale altor sfinți, dar și bani și valori din cutia milei.

Update 2: 

Bărbatul care ar fi furat moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur şi mai multe obiecte din lăcaşuri de cult a fost reţinut de poliţiştii Capitalei pentru 24 de ore, urmând a fi propus instanţei cu măsuri preventive. Poliţiştii de la Serviciul Investigaţii Criminale al Capitalei au pus în executare, joi, două mandate de percheziţie domiciliară în judeţele Ilfov şi Călăraşi, într-un dosar penal în care sunt efectuate cercetări privind săvârşirea mai multor infracţiuni de furt calificat, conform Agerpres.

'Din datele şi probele administrate în cauză, a rezultat presupunerea rezonabilă că un bărbat, în vârstă de 25 de ani, pe parcursul acestui an, ar fi pătruns în mai multe lăcaşuri de cult din municipiul Bucureşti şi ar fi sustras diferite bunuri, susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional', informează un comunicat al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB).

În urma percheziţiilor efectuate au fost identificate şi ridicate mai multe bunuri cu valoare probatorie, printre care obiecte de cult religios susceptibile a proveni din săvârşirea infracţiunilor. Cercetările sunt continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 sub aspectul săvârşirii a trei infracţiuni de furt calificat.

Update: 

Arhiepiscopia Bucureștilor a transmis un mesaj, în contextul furtului mai multor obiecte valoroase și ale unor moaște din mai multe biserici.

„În ultima vreme au existat câteva spargeri sau tentative de acest fel în câteva locașuri de cult din Arhiepiscopia Bucureștilor, sustrăgându-se o serie de bunuri. Întrucât Biserica este un spațiu al rugăciunii, al păcii și al culturii religioase roditoare de morală personală și publică, ea nu poate să nu incrimineze aceste abateri de la norma morală ca infracțiuni grave. Reprezentanții parohiilor în cauză colaborează strâns cu Inspectoratul General al Poliției Române, nădăjduind identificarea grabnică a autorilor acestor infracțiuni și recuperarea bunurilor sustrase.

Detalii privind desfășurarea anchetei nu pot fi oferite deocamdată, tocmai din rațiunea sprijinirii bunei finalizări a acesteia. Arhiepiscopia Bucureștilor este obligată să asigure păstrarea confidențialității tuturor datelor din aceste dosare penale aflate în lucru, având în vedere faptul că, potrivit prevederii articolului 285 alin. 2 C. proc. pen., procedura din cursul urmăririi penale nu este publică”, informează Arhiepiscopia Bucureștilor.

Știrea inițială

Joi, 11 mai 2023, au avut loc mai multe percheziții în Ilfov și Călărași, într-un dosar de furt calificat în care un tânăr și-a însușit mai multe obiecte din biserici, inclusiv moaște ale Sfântului Ioan Gură de Aur, conform Observator.

Bărbatul, un tânăr de 25 de ani, a pătruns în mai multe lăcașuri de cult din Capitală și a furat mai multe obiecte de cult, bani din cutia mile, dar și sfinte moaște.

Se pare că pe 30 aprilie 2023, bărbatul a pătruns în Capela Sfânta Elisabeta Cotroceni de unde a luat moaște ale Sfântului Ioan Gură de Aur și mai multe obiecte valoroase.

Alte spargerii s-au dat la Biserica Eroilor Martiri de la Cărămidarii de Sus.

Bărbatul a fost reținut de polițiști pentru mai multe cercetări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel