Un astronaut japonez uimeşte: ce i s-a întâmplat în spaţiu
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
foto: Twitter / @ Astro_Kanai
foto: Twitter / @ Astro_Kanai
Astronautul japonez Norishige Kanai dă asigurări că a crescut cu 9 centimetri în timpul şederii sale pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) ca urmare a lipsei gravităţii, potrivit unei note scrise de el pe Twitter.

"Am o veste importantă. Am făcut examenul medical şi am fost măsurat şi s-a constatat că am crescut cu 9 centimetri. Atât m-am lungit în trei săptămâni", a scris Kanai, care a ajuns pe SSI, la 19 decembrie, la bordul navetei ruse Soyuz.

Astronautul în vârstă de 41 de ani aminteşte că nu a mai crescut atât din adolescenţă.

Chirurgul ortoped rus Vladimir Horoshev a declarat agenţiei RIA Novosti că "această schimbare drastică de înălţime este uşor de explicat". "Ţesutul cartilaginos se modifică în condiţii de imponderabilitate. Coloana vertebrală este formată nu doar din vertebre, care sunt un ţesut osos, ci şi din discuri intervertebrale care sunt ţesut cartilaginos", a explicat chirurgul.

Care este motivul acestei creşteri

Ţesutul cartilaginos este foarte flexibil şi susceptibil la schimbări, spre deosebire de oase care rămân nealterate în condiţiile lipsei gravitaţiei. "Când povara asupra coloanei vertebrale se reduce de zeci de ori în stare de imponderabilitate, ţesutul cartilaginos al discurilor intervertebrale se lungeşte şi duce la o creştere în lungime a trunchiului", a spus Horoshev.

Kanai, inginer la bordul primei sale misiuni spaţiale, a ajuns pe ISS împreună cu rusul Anton Shkaplerov şi americanul Scott Tingle.

Cei trei astronauţi, care vor rămâne în spaţiu aproximativ jumătate de an, s-au adăugat echipajului format din rusul Alexandr Misurkin şi americanii Mark Vande Hei şi Joseph Acaba, aflaţi la bordul SSI din septembrie anul trecut.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel