Data publicării:

Un alt fost ministru din Polonia ajunge după gratii. Ar fi primit șpagă pentru grăbirea proceselor de obținere a vizei

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Biroul Central Anticorupție (CBA) a anunțat arestarea unui fost ministru adjunct al afacerilor externe din Polonia sub acuzația de accelerare a procesului de eliberare a vizelor în schimbul unor plăți, scrie Reuters.

Această arestare survine în contextul eforturilor noului guvern pro-european de a trage, public, la răspundere politicienii PiS care ar fi recurs la fapte de corupție, sub protecția fostului guvern.

"Baza pentru procedurile pregătitoare includea, printre altele, promisiuni de a oferi beneficii financiare în schimbul intermedierei în probleme legate de obținerea permiselor de ședere... precum și exercitarea nelegală a influenței asupra procesului de eliberare a acestor permise", a declarat CBA într-un comunicat.

Guvernul anterior, ultra-naționalist, condus de Patidul Lege și Justiție (PiS), a plasat migrația în centrul campaniei sale înaintea alegerilor din octombrie 2023, însă scandalul „Vize pentru bani” a subminat eforturile fostului premier de a se prezenta drept un salvator al securității frontierelor Poloniei.

Ministrul adjunct în cauză, identificat ca Piotr W. în declarația CBA, conform legilor de confidențialitate poloneze, fusese demis din funcție de către PiS în urma acestui scandal.

Un total de nouă persoane au fost acuzate în acest caz, conform CBA.

Agenția de știri de stat PAP a citat procurorii care au afirmat că acuzatul ar putea primi o pedeapsă de până la zece ani de închisoare și că acesta a respins acuzațiile aduse împotriva sa.

Opozantul lui Tusk aflat în greva foamei ar urma să fie hrănit cu forța

Un tribunal polonez a emis o decizie prin care un fost ministru aflat în greva foamei, în închisoare, să fie hrănit forțat, a declarat președintele Duda miercuri, într-un caz care a stârnit emoții puternice, potrivit Reuters.

Fostul ministru de Interne al Poloniei, Mariusz Kaminski, și adjunctul său, Maciej Wasik, au fost reținuți la Palatul Prezidențial din Varșovia săptămâna trecută și trimiși în închisoare după ce au fost găsiți vinovați de abuz de putere în funcțiile lor anterioare.

Cei doi membri ai fostului guvern PiS - partid al cărui aliat este președintele Andrzej Duda - au anunțat că intră în greva foamei după condamnarea la închisoare.

Nu a fost imediat clar la care tribunal se refera Duda și informația nu a putut fi confirmată imediat de Reuters.

Cazul survine în timp ce un nou guvern pro-european încearcă să revină asupra reformelor implementate de administrația anterioară, care au crescut influența politică asupra instanțelor.

Revocarea reformelor judiciare ale guvernului anterior este esențială pentru deblocarea miliardelor de euro în fonduri ale Uniunii Europene.

PiS a încercat să-i prezinte pe Kaminski și Wasik ca prizonieri politici, o descriere respinsă de guvern și de toate organizațiile importante pentru drepturile omului.

"Astăzi am primit informații de la soția lui Mariusz Kaminski că... a fost emisă o decizie judecătorească să fie hrănit forțat," a spus Duda reporterilor la Forumul Economic Mondial din stațiunea elvețiană de schi Davos.

"Fac din nou apel la ministrul Justiției Bodnar, procurorul general, în mâinile cărora se află posibilitatea de a pune capăt sentinței de închisoare a lui Mariusz Kaminski și Maciej Wasik, ei pot face acest lucru în orice moment."

Ministrul Justiției, Adam Bodnar, a pus sub semnul întrebării de ce Duda nu folosește propria sa prerogativă de președinte pentru a-i grația pe cei doi, inițiind în schimb o procedură mai lungă pentru a-i elibera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel