Urmărește emisiunea live
Un alt coronavirus, rudă a SARS-CoV-2, a fost descoperit la liliecii din Cambodgia
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Pentru prima dată, rude ale SARS-CoV-2, au fost descoperite în afara granițelor Chinei. Iată ce au descoperit oamenii de știință la liliecii din Cambodgia.

Pentru prima dată, rude apropiate ale noului coronavirus au fost găsite în afara Chinei. Astfel, rude ale SARS-CoV-2, au fost descoperite de oamenii de știință la liliecii din Cambodgia. Cercetătorii au descoperit cele două virusuri în lilieci înghețați și excremente de lilieci depozitate în laboratoarele cambodgiene și japoneze, a raportat Nature News & Comment.

Întrucât SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, continuă să circule în întreaga lume, oamenii de știință nu au încetat să vâneze punctul de origine al agentului patogen. La fel ca verișorul său, SARS-CoV, care a cauzat focare de sindrom respirator acut sever la începutul anilor 2000, SARS-CoV-2 provine probabil de la lilieci cu potcoavă (genul Rhinolophus); dar unele dovezi sugerează că virusul ar fi putut trece printr-un alt animal înainte de a infecta oamenii.

Noi descoperiri ale oamenilor de știință

Căutând coronavirusuri apropiate de SARS-CoV-2, oamenii de știință pot ajuta la rezolvarea misterului modului în care noul coronavirus a trecut de la lilieci la oameni, declanșând pandemia actuală. Acum, oamenii de știință au descoperit un astfel de virus în Cambodgia, au declarat virusologii pentru Nature News.

„Asta căutam și l-am găsit”, a declarat pentru Nature News dr. Veasna Duong, virusolog la Institutul Pasteur din Cambodgia, din Phnom Penh, care a condus cercetarea. „A fost palpitant și surprinzător în același timp”, a mai precizat acesta. Cercetarea este încă în desfășurare și nu a fost încă publicată într-o revistă științifică.

„Echipa a descoperit virusul în doi lilieci de potcoavă, care au fost capturați pentru prima dată în 2010, înghețați și depozitați. Pentru a confirma relația virusului cu SARS-CoV-2, oamenii de știință au mărit un segment mic al genomului virusului. Acest segment, alcătuit din 324 de perechi de baze, elementele de bază ale ARN, este foarte asemănător între membrii cunoscuți ai familiei coronavirusului”, a spus Alice Latinne, biolog evolutiv la Wildlife Conservation Society Vietnam din Hanoi.

Virusul mai necesită cercetări

Echipa a descoperit că segmentul scurt al noului virus seamănă cu cel din SARS-CoV-2, precum și cu cel al celei mai apropiate rude cunoscute, un coronavirus numit RaTG13. Totuși, echipa trebuie să secvențieze acum întregul genom al noului virus, care probabil conține aproximativ 30.000 de perechi de baze, pentru a afla exact cât de strâns legat este de SARS-CoV-2. Până în prezent, echipa a secvențiat aproximativ 70% din genom, dar genele critice trebuie încă analizate, inclusiv cele care conțin informații pentru a construi proteina spike.

Dacă virusul găsit în Cambodgia poate infecta celule umane, rămâne un mister. În orice caz, descoperirea de noi coronavirusuri în liliecii cu potcoavă poate oferi indicii despre modul în care SARS-CoV-2 a trecut la oameni, potrivit LiveScience.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel