Un agent de poliţie brăilean a fost trimis în judecată pentru purtare abuzivă
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
politie
politie

Un agent din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila - Biroul de Ordine Publică pentru Mediul Urban, a fost trimis în judecată de către procurori pentru purtare abuzivă. George Z., în vârstă de 25 ani, agent principal de poliţie în cadrului Poliţiei Municipiului Brăila - Biroul de Ordine Publică pentru Mediul Urban, a fost reclamat de un brăilean cu care avea un conflict mai vechi că, într-o noapte din luna mai a acestui an, l-ar fi bătut chiar în sediul Poliţiei Muncipiului, informează Obiectiv de Brăila.

Autor: Adi Stroescu

politieAşa cum au stabilit anchetatorii, în noaptea de 30/31 mai, după miezul nopţii, Şerban Alexandru M. împreună cu Ionuţ I. se întorceau din municipiul Galaţi cu autoturismul proprietate personală a lui Alexandru şi se îndreptau spre locuinţa lui Ionuţ, aflată pe str. Rahova. Ajuns în faţa porţii lui Ionuţ, Alexandru a parcat maşina şi împreună cu Ionuţ, care a luat cu el cheile de la maşină şi "faţa" radiocasetofonului, s-a dus la fast food-ul situat la intersecţia str. Griviţa cu str. 1 Decembrie, pentru a-şi cumpăra câte un sandwich. Aici se afla deja agentul de poliţie George Z., însoţit de partenerul său de patrulă din acea noapte. Cei doi se opriseră tot pentru câte un sandwich.

Precizăm că poliţistul şi Alexandru se cunoşteau, deoarece amândoi au copilărit în comuna Traian, şi chiar fuseseră prieteni până când neînţelegeri legate de bani şi femei i-au dezbinat.

Conform anchetatorilor, cel care a deschis conflictul a fost Alexandru, care s-a apropiat de poliţist şi i-a şoptiti acestuia la ureche: "Ţi-au mai pus o gradaţie?". Enervat, George l-a întrebat pe Alexandru dacă are un autoturism marca Daewoo Espero, lucru pe care acesta i l-a confirmat. Agentul de poliţie i-a cerut atunci fostului său amic să prezinte actele maşinii, la care acesta i-a răspuns că nu le are, deoarece a venit pe jos. Poliţistul a insistat, şi cum celălalt nu a cedat, i-a cerut lui Alexandru să urce în maşina de poliţie. Alexandru a refuzat şi acest lucru, însă George Z. l-a apucat de un braţ şi l-a tras spre maşină, urcându-l pe bancheta din spate. Lângă Alexandru s-a urcat celălalt poliţist din patrulă, iar învinuitul s-a urcat la volan. Prietenul lui Alexandru, Ionuţ, a vrut şi el să urce în maşina de poliţie, însă George i-a spus să rămână unde e, după care a demarat, îndreptându-de spre sediul Poliţiei Municipiului.

Vizita la sediul poliţiei dăunează grav sănătăţii

Din dosar mai reiese şi că, atunci când au ajuns în faţa sediului, Alexandru a fost sunat pe mobil de către Ionuţ, moment în care poliţistul a încercat să îi ia telefonul, lovindu-l de mai multe ori peste corp. Alexandru a reuşit să răspundă şi să îi spună lui Ionuţ că poliţistul îl bate, însă agentul i-a luat telefonul şi i l-a închis, după care l-a forţat să intre în sediul Poliţiei. Aici, George l-a dus pe Alexandru pe holul de la parter, care era iluminat, unde însă nu se mai afla nimeni, şi a început să îl lovească cu pumnii şi picioarele pe tot corpul, inclusiv la nivelul capului, iar Alexandru a început să sângereze. După prima rundă, George l-a dus pe Alexandru la baia din capătul holului, unde i-a permis acestuia să se spele, lovindu-l însă cu palmele peste faţă şi în timp ce acesta se spăla. După ce Alexandru s-a spălat, George l-a scos din sediu şi i-a spus să plece, însă fără să îi dea şi telefonul mobil înapoi. După ce Alexandru s-a îndepărtat 10 - 15 metri, George l-a chemat înapoi şi i-a dat telefonul, spunându-i însă să nu meargă la spital.

În timp ce se îndepărta de sediul Poliţiei, Alexandru a fost apelat pe mobil de către Ionuţ, care i-a spus că vine spre sediul Poliţiei pe jos. Cei doi s-au întâlnit pe Str. 1 Decembrie, moment în care Ionuţ a văzut că prietenul lui era lovit la cap, sângera şi avea şi sânge pe haine. Cei doi au mers în continuare pe Str. 1 Decembrie când, undeva între intersecţiile cu străzile Plevna şi Rahova, în dreptul lor a oprit un autoturism al poliţiei, din care a coborât George Z., care l-a chemat la el pe Alexandru. Presupunând că George vrea să îl ia pe Alexandru la o nouă serie, Ionuţ i-a zis să rămână lângă el, continuând să meargă amândoi pe Str. 1 Decembrie. Atunci poliţistul a venit cu maşina după ei, a coborât, şi de data aceasta, l-a tras pe Ionuţ de mână, cerându-i să îi prezinte actele. Acesta a declarat că a refuzat, din cauza comportamentului agresiv al agentului de poliţie, legitimându-se doar la solicitarea celuilalt poliţist din patrulă. După ce s-a legitimat şi Ionuţ, poliţiştii le-au dat voie să plece, însă, în timp ce aceştia se deplasau pe str. Rahova, George a venit din nou după ei şi i-a strigat lui Alexandru să nu se ducă la spital că o să aibă probleme mari, după care a plecat.

Victima răspândise zvonul că poliţistul ar fi lăsat o fată gravidă

După plecarea poliţiştilor, cei doi au povestit că au luat un taxi şi au mers direct la Spital. Doctorii au stabilit că Alexandru suferise policontuzii prin agresiune, contuzie toracică, plagă contuză parietală stânga, fiind examinat la ora 02.10. A doua zi, tânărul s-a prezentat la Serviciul de Medicină Legală, obţinând un certificat din care reieşea că avea nevoie de 7 - 8 zile de îngrijiri medicale.

Fiind audiat, poliţistul a negat săvârşirea faptei, precizând însă că îl cunoaşte pe Alexandru M., deoarece s-au născut în aceeaşi comună. Totodată poliţistul a explicat anchetatorilor că Alexandru ar fi răspândit zvonuri că el ar fi lăsat însărcinată o fată din comună, lucru neadevărat. Mai mult, poliţistul a declarat că în noaptea respectivă a vrut să îl legitimeze pe Alexandru, însă acesta a refuzat să îi prezinte actele şi l-a şi ironizat, motiv pentru care l-a urcat în maşină, cu scopul de a-l duce la sediu. Cum, pe drum, Alexandru ar fi revenit la sentimente mai bune şi ar fi prezentat actele, George le-a spus anchetatorilor că a decis să oprească maşina, i-a întocmit acestuia proces de sancţionare contravenţională pentru refuz de legitimare şi înjurii aduse lucrătorului de poliţie, după care i-a dat drumul.

Având în vedere că în procedurile aplicate de poliţie nu există niciuna care să prevadă aşa ceva, procurorilor le-a fost clar că poliţistul nu spune adevărul şi au dispus trimirea lui în judecată.

Acuzaţii cu repetiţie

Nu este prima dată când un poliţist este acuzat că ar fi agresat pe cineva în sediul Poliţiei Municipiului. Şi motocicliştii, care susţin că au fost agresaţi de şeful Jandarmeriei Brăila, col. Vasile Silion, de unul dintre fiii acestuia şi de Cornel Muşat în ziua de 18 septembrie 2010, aduc acuzaţii asemănătoare. După altercaţia din trafic, motocicliştii acuză că au fost duşi la sediul Poliţiei, unde Silion împreună cu unul dintre fiii săi - angajat în cadrul Poliţiei Municipiului, i-ar fi agresat. În acest dosar, procurorii brăileni au considerat, însă, că nu există niciun vinovat. Dar motocicliştii au contestat decizia. Ei s-au declarat indignaţi de decizia procurorilor, din luna mai, care i-au scos nevinovaţi atât pe şeful Jandarmeriei, pe fiul acestuia, angajat în cadrul Poliţiei Municipiului, pe karatistul Cornel Muşat şi pe ceilalţi cinci lucrători de poliţie.

Reamintim că şeful Jandarmeriei a fost cercetat pentru lovire sau alte violenţe, lipsire de libertate, ameninţare şi fals intelectual, fiul său pentru lovire sau alte violenţe, ameninţare şi fals intelectual, iar Cornel Muşat pentru infracţiunile de lovire sau alte violenţe şi lipsire de libertate. La rândul lor, ceilalţi cinci agenţi de poliţie au fost cercetaţi pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, purtare abuzivă, lipsire de libertate şi fals intelectual. În ciuda avalanşei de acuzaţii, în final, procurorii brăileni au stabilit că o parte din infracţiuni nu au fost comise, pentru altele nu există probe suficiente, iar celelalte s-au produs "fără intenţie". Procurorul de caz a dispus neînceperea urmăririi penale (NUP) şi faţă de motocicliştii care au fost acuzaţi de şeful Jandarmeriei Brăila de lovire şi distrugere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel