Un acord neinspirat între Uniunea Europeana şi China nu ar aduce beneficii nimănui
Comisia Europeană a anunţat recent că s-a ajuns la un acord referitor la litigiul comercial privind panourile solare importate din China.
Niciun detaliu nu a fost comunicat cu privire la termenii acordului, dar Alianța pentru Energie Solară Accesibilă (AFASE) face din nou apel la factorii de decizie să se abțină de la orice acord cu privire la creșterea prețurilor, deoarece acest lucru ar conduce la o soluție nesustenabilă pentru instalatorii din industria fotovoltaică europeană și dezvoltatorii de proiecte. De la introducerea de taxe provizorii de către UE la 5 iunie, cererea a scăzut drastic, ceea ce a condus la insolvența unor companii europene importante, cum ar fi Gehrlicher Solar AG.
Thorsten Preugschas, CEO al Soventix GmbH și președintele AFASE a declarat: "Creșterea prețului ar accelera ceea ce am văzut în ultimele luni, reducerea unui număr semnificativ de locuri de muncă de-a lungul lanțului valoric fotovoltaic. În cazul în care prețul minim convenit între UE și China va fi prea mare, ar trebui să concediem personalul din UE și să încercăm să oferim expertiza nostră în acest domeniu, în afara Europei, unde cererea de energie solară este în plină expansiune. Cu toate acestea, vom lucra apoi cu instalatori locali, în detrimentul a mii de instalatori din UE, care vor fi lăsaţi fără proiecte solare. "
Denis Gieselaar, Director Oskomera Solar Power Solutions și membru al consiliului AFASE a adăugat: "Noi nu ne dorim creșterea prețurilor întrucât acest lucru va genera contractarea cererii din Europa. Un acord pe baza unor prețuri minime nejustificate ar fi o pierdere mare -, inclusiv pentru producătorii europeni, într-un moment în care Europa încearcă cu disperare să stimuleze crearea de locuri de muncă ecologice ".
La începutul acestui an un studiu prezentat de institutul de cercetare independent Prognos din Elveția a subliniat că impunerea de taxe, la orice nivel, va declanșa o scădere a cererii ce ar duce la pierderi de locuri de muncă. Potrivit acestui studiu, până la 242 000 de locuri de muncă europene ar putea fi eliminate în următorii trei ani, în cazul impunerii de taxe cu un nivel de 60%.
Despre AFASE:
Aliance For Affordable Solar Energy (AFASE) este o coaliție de 770 de companii din industria fotovoltaică europeană, reprezentând mai mult de 77.000 de locuri de muncă din UE, care utilizează instrumente de comunicare și advocacy colective pentru a adresa riscul protecționismului și promovează beneficiile liberului schimb pentru produsele energiei solare.
AFASE își propune să informeze factorii de decizie, industria și cetățenii despre:
Lanțul de aprovizionare interconectat global al industriei fotovoltaice;
Locurile de muncă și beneficiile economice aduse de industria fotovoltaică în UE;
Importanța reducerii costurilor în energia solară pentru atingerea țintelor UE privind energia regenerabilă și schimbările climatice
Efectele negative asupra ocupării forței de muncă generate de protecționism.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News