"Ultimul dictator al Europei" rupe tăcerea. Ce spune despre Putin și Ucraina
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a declarat că organizația radicală Sectorul Dreapta din Ucraina a fost finanțată de fostul președinte Viktor Ianukovici. Lukașenko, considerat cel mai loial aliat al lui Putin, a adăugat că întreaga criză din Ucraina a plecat de la sistemul corupt cultivat în mandatul lui Ianukovici. Liderul de la Minsk a făcut și o afirmație care contrazice o idee promovată insistent de Putin, anume că Rusia nu este de vină pentru situația din Ucraina.

"Viktor Ianukovici și prietenii lui au finanțat Sectorul Dreapta, care părea că luptă împotriva Iuliei Timoșenko", a spus, într-o conferință de presă, la Mink, Lukașenko, numit de presa occidentală "ultimul dictator al Europei". 

"El (Ianukovici) a creat pentru sine această putere, pe care mai apoi a ucis-o. Asta s-a întâmplat în Ucraina, sub ochii mei", a adăugat președintele Belarusului, conform Ria Novosti, citat de news.rin.ru.

Alexander Lukașenko a făcut o radiografie a cauzelor crizei din Ucraina care coincide cu punctul de vedere exprimat și de oficialii vestici. "Sistemul de extorcări, mită și corupție era pur și simplu intolerabil".

Rusia își stabilește o bază aeriană într-o țară vecină

În era Ianukovici a fost creată "o groaznică poziție anti-rusă în interiorul statului", spune Lukașenko, care i-a îndemnat pe ziariști să nu creadă că în Vestul Ucrainei trăiesc "fasciști și naziști. "Peste tot sunt oameni obișnuiți, dar fiecare familie are câte o oaie neagră și ăsta este cazul și acolo", a spus Lukașenko.

Potrivit zik.ua, Lukașenko a mai declarat că Ianukovici și Putin își vor asuma vina pentru criza din Ucraina. El ar fi adăugat că dacă nu ar fi existat intervenția lui Putin, zilele republicilor separatiste ar fi fost numărate.

De la începutul crizei ucrainene, Lukașenko a declarat că Belarusul este dispus să ofere ajutor umanitar ucrainenilor, pentru că fac parte din aceeași familie slavă. El crede că Ucraina nu a vrut cu adevărat să păstreze peninsula Crimeea, pentru că a pierdut-o "fără să tragă un foc de armă".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel