Ultima premieră teatrală a anului, „Apocalipsa după Shakespeare. Macbeth“
Piesa îl are ca regizor pe polonezul Wisniewski, distins cu trei premii importante la Festivalul Internațional de Teatru de la Edinburgh, iar printre interpreţi îl regăsim pe Claudiu Bleonţ alături de trupa de teatru craioveană.
Directorului Teatrului Naţional din Craiova, Mircea Cornişteanu i-a propus regizorului polonez o montare pe scena românească a teatrului.
Janusz Wisniewski a declarat despre spectacolul ce tocmai l-a pus în scenă "textul Macbeth a devenit o forță care a dat naştere spectacolului de acum de la Craiova ,denumit „Apocalipsa după Shakespeare. Macbeth, pentru că viziunea lui Shakespeare despre destrămarea lumii, devorarea lui de întuneric, viziunea agoniei purificatoare este pentru mine acel „soare de aliat“, care – când îl găsesc – mă lasă să articulez ceea ce până acum a fost doar o intuiție şi nişte întrebări fără sfârşit. În spectacol vom folosi multe alte „cuvinte de aliat“ ale autorilor diferiți şi neobişnuiți. Pentru că iau atitudinea unui jazzman – şi nu a unui clasic – tema noastră o jucăm în propria instrumentație, tempo, cu notele proprii, cu dezvoltările şi improvizările proprii. Rămâne aceeaşi temă, dar cu „jucarea muzicii în stilul nostru“. Shakespeare scrie „Macbeth“ ,Apocalipsa lui, care este viziunea timpului de a readuce lumii ordinea, de a restabili noțiunilor sensul lor, lucrurilor locul lor potrivit şi viziunea zilei de curățare şi de rupere a cortinei întunericului“.
Regizorul, scenograful şi artistul grafic polonez a absolvit Academia de Teatru din Varșovia, Facultatea de Regie teatru, în anul 1978.
Primul mare succes al lui Wisniewski a fost Panopticum à la Madame Tussaud sau Moartea Neagră, Paris 1680, realizat la Teatrul Nowy din Poznań, spectacol prezentat pe scene din numeroase țări, premiat cu Premiul Criticilor de Teatru.
Următoarele sale montări, printre care „Manechinele“, operă de cameră de Zbigniew Rudziński, „Sfârșitul Europei“, adaptare proprie după Goethe, „Flautul Fermecat“, de Mozart, „Faust“, de Goethe, „Cele Șapte Păcate Mortale“, de Kurt Weill, „Furtuna“, de William Shakespeare etc. îi consolidează imaginea pe plan internațional și îi aduc, printre altele, Premiul First Fringe la Festivalul Internațional de Teatru de la Edinburgh.
Spectacolul său „Lobotomile“, produs de Teatrul Nowy din Poznań, a fost declarat în anul 2010 „Cel mai important spectacol al ultimului deceniu în Polonia“ de către Asociația Internațională a Criticilor de Teatru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News