Uleiul de măsline are proprietăți miraculoase. Iată 11 beneficii dovedite pentru sănătate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
S-a deschis sezonul vacanțelor în Grecia. Cozile la vama Kulata, în special, au început să fie ”pe poziții”, deocamdată de 3-4 kilometri, iar, printre amintirile din frumoasa Eladă, turiștii nu ratează să-și îndese în bagaj sticlele de ulei de măsline. Și bine fac! 

Nu de puține ori s-a vorbit despre viața lungă a grecilor, care se bucură de preparate specifice dietei mediteranene. Printre cele mai cunoscute obiceiuri alimentare ale grecilor se numără folosirea uleiului de măsline în orice preparat, precum și a scorțișoarei. Se spune că grecii iau o linguriță de ulei de măsline pe stomacul gol, dar și că-l folosesc în tratarea multor afecțiuni, inclusiv ale rănilor superficiale, când se înțeapă în arici de mare ori când se întâlnesc prea de aproape cu o meduză. Și farmaciile grecești sunt pline de produse autorizate care conțin ulei de măsline, de altfel. 

Astfel, nu degeaba umblă vorba uleiului de măsline extravirgin cu proprietăți miraculoase. 

Dincolo de zvonuri, vorbe și ce am auzit de la o persoană care a auzit de la altă persoană și tot așa, iată câteva proprietăți dovedite ale uleiului de măsline extravirgin: 

1. Uleiul de măsline este bogat în grăsimi mononesaturate sănătoase

Uleiul de măsline este uleiul natural extras din măsline, rodul măslinului. Aproximativ 14% din ulei sunt grăsimi saturate, în timp ce 11% sunt polinesaturate, cum ar fi acizii grași omega-6 și omega-3. 

Dar acidul gras predominant din uleiul de măsline este o grăsime mononesaturată numită acid oleic, care reprezintă 73% din conținutul total de ulei. Studiile sugerează că acidul oleic reduce inflamația și poate avea chiar efecte benefice asupra genelor legate de cancer. 

2. Uleiul de măsline conține cantități mari de antioxidanți

Uleiul de măsline extravirgin este destul de hrănitor. Pe lângă acizii grași benefici, conține cantități modeste de vitamine E și K.

Dar uleiul de măsline este, de asemenea, încărcat cu antioxidanți puternici. Acești antioxidanți sunt activi din punct de vedere biologic și vă pot reduce riscul de boli cronice.

3. Uleiul de măsline are proprietăți antiinflamatorii puternice

Se crede că inflamația cronică este un factor principal al bolilor, cum ar fi cancerul, bolile de inimă, sindromul metabolic, diabetul de tip 2, Alzheimer, artrita și chiar obezitatea.

Uleiul de măsline extravirgin poate reduce inflamația, care poate fi unul dintre principalele motive pentru beneficiile sale pentru sănătate.

Principalele efecte antiinflamatorii sunt mediate de antioxidanți. Cheia dintre ele este oleocantalul, care s-a dovedit că funcționează similar cu ibuprofenul, un medicament antiinflamator. 

4. Uleiul de măsline poate ajuta la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale

Accidentul vascular cerebral este cauzat de o tulburare a fluxului sanguin către creier, fie din cauza unui cheag de sânge, fie din cauza sângerării. În țările dezvoltate, accidentul vascular cerebral este a doua cea mai frecventă cauză de deces, chiar după bolile de inimă. 

Relația dintre uleiul de măsline și riscul de accident vascular cerebral a fost studiată pe larg.

O analiză amplă a studiilor efectuate pe 841.000 de persoane a constatat că uleiul de măsline era singura sursă de grăsimi mononesaturate asociată cu un risc redus de accident vascular cerebral și boli de inimă. 

Într-o altă analiză a 140.000 de participanți, cei care au consumat ulei de măsline au avut un risc mult mai mic de accident vascular cerebral decât cei care nu au consumat. 

5. Uleiul de măsline este protector împotriva bolilor de inimă

Studiile observaționale efectuate cu câteva decenii în urmă au arătat că bolile de inimă sunt mai puțin frecvente în țările mediteraneene. Acest lucru a condus la cercetări ample asupra dietei mediteraneene, care acum s-a dovedit că reduce semnificativ riscul de boli de inimă. 

Uleiul de măsline extravirgin este unul dintre ingredientele cheie din această dietă, protejând împotriva bolilor de inimă în mai multe moduri. 

Interesant este că s-a demonstrat că scade tensiunea arterială, care este unul dintre cei mai puternici factori de risc pentru boli de inimă și moarte prematură. Într-un studiu, uleiul de măsline a redus nevoia de medicamente pentru tensiunea arterială cu 48%. 

6. Uleiul de măsline nu este asociat cu creșterea în greutate și cu obezitatea

Consumul de cantități excesive de grăsimi duce la creșterea în greutate. Cu toate acestea, numeroase studii au legat dieta mediteraneană, bogată în ulei de măsline, de efecte favorabile asupra greutății corporale. 

Într-un studiu de 30 de luni efectuat pe peste 7.000 de studenți spanioli, consumul de ulei de măsline nu a fost legat de creșterea în greutate.  În plus, un studiu de trei ani pe 187 de participanți a constatat că o dietă bogată în ulei de măsline este legată de niveluri crescute de antioxidanți din sânge, precum și de pierderea în greutate.

7. Uleiul de măsline poate lupta împotriva bolii Alzheimer

Boala Alzheimer este cea mai frecventă afecțiune neurodegenerativă din lume.

Una dintre caracteristicile sale cheie este acumularea de așa-numitele plăci de beta-amiloid în interiorul celulelor creierului.

Un studiu pe șoareci a arătat că o substanță din uleiul de măsline poate ajuta la îndepărtarea acestor plăci. În plus, un studiu uman a indicat că o dietă mediteraneană bogată în ulei de măsline a adus beneficii funcției creierului. 

8. Uleiul de măsline poate reduce riscul de diabet de tip 2

Uleiul de măsline pare a fi foarte protector împotriva diabetului de tip 2. Mai multe studii au legat uleiul de măsline de efectele benefice asupra zahărului din sânge și asupra sensibilității la insulină. 

Un studiu clinic pe 418 persoane sănătoase a confirmat recent efectele protectoare ale uleiului de măsline. În acest studiu, o dietă mediteraneană bogată în ulei de măsline a redus riscul de diabet de tip 2 cu peste 40%.

9. Antioxidanții din uleiul de măsline au proprietăți anti-cancer

Oamenii din țările mediteraneene au un risc mai mic de a face anumite tipuri de cancer și mulți cercetători cred că uleiul de măsline poate fi motivul. Antioxidanții din uleiul de măsline pot reduce daunele oxidative cauzate de radicalii liberi, despre care se crede că reprezintă un factor principal al cancerului. 

10. Uleiul de măsline poate ajuta la tratarea artritei reumatoide

Artrita reumatoidă este o boală autoimună caracterizată prin articulații deformate și dureroase. Suplimentele cu ulei de măsline par să îmbunătățească markerii inflamatori și să reducă stresul oxidativ la persoanele cu artrită reumatoidă. 

Uleiul de măsline pare deosebit de benefic atunci când este combinat cu ulei de pește, o sursă de acizi grași omega-3 antiinflamatori.

11. Uleiul de măsline are proprietăți antibacteriene

Uleiul de măsline conține mulți nutrienți care pot inhiba sau ucide bacteriile dăunătoare.

Una dintre acestea este Helicobacter pylori, o bacterie care trăiește în stomacul tău și poate provoca ulcere gastrice și cancer de stomac. Studiile pe eprubetă au arătat că uleiul de măsline extravirgin luptă cu opt tulpini ale acestei bacterii, dintre care trei sunt rezistente la antibiotice.

Sursa

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel