Data actualizării:
Data publicării:

Uimitor! Ciorile pot număra la fel ca oamenii, potrivit cercetătorilor

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Freepik
Sursa: Freepik
Nu este un secret faptul că păsările din familia corvidae (corbi, gaițe, ciori) sunt capabile de fapte uimitoare ce țin de gândirea creativă și inteligență. Însă o abilitate recent descoperită a lăsat uimiți oamenii de știință.

O echipă de cercetători a demonstrat că aceste păsări pot „număra”, producând un sunet specific și deliberat ca răspuns la stimulii vizuali și auditivi. Deși alte animale, precum albinele, au arătat o anumită capacitate de a înțelege numerele, această manifestare specifică a "alfabetizării" numerice nu a fost încă observată la nicio altă specie non-umană, potrivit Science Alert.

„Producerea unui număr specific de vocalizări cu un scop precis necesită o combinație sofisticată de abilități numerice și control vocal”, scrie echipa de cercetători condusă Diana Liao de la Universitatea din Tübingen, Germania. „Rămâne încă necunoscut dacă această capacitate există la alte animale în afară de oameni. Noi demonstrăm că ciorile pot produce cu flexibilitate un număr variabil de vocalizări, de la unu la patru, ca răspuns la stimuli arbitrari asociați cu valori numerice”, a mai spus aceasta.

Capacitatea de a număra este distinctă de înțelegerea numerelor. Aceasta necesită nu numai înțelegere, ci și control vocal deliberat. Oamenii sunt cunoscuți pentru faptul că folosesc vorbirea pentru a număra și a comunica anumite cantități, o abilitate predată încă de la o vârstă fragedă.

Atunci când copiii învață să numere, reproducerea numerelor asociate cu cantități specifice poate dura puțin timp. În acest interval, copiii pot folosi uneori numere aleatorii pentru a încerca să identifice o cantitate. În loc să numere „unu, doi, trei”, ei ar putea spune „unu, unu, patru” sau „trei, zece, unu”. Numărul de vocalizări este corect, dar cuvintele în sine sunt amestecate.

Originea numărării simbolice este necunoscută la păsări, dar întrucât se știe că ciorile înțeleg concepte numerice dificile precum "zero", Liao și colegii săi au crezut că ar putea investiga dacă acestea înțeleg concepte mai sofisticate.

Echipa și-a desfășurat studiul pe trei ciori negre (Corvus corone), pe care cercetătorii le-au dresat să producă un număr variabil de vocalizări, între unu și patru, la afișarea unui simbol arbitrar sau a unui semnal audio. După ce produceau numărul necesar de interjecții ("cra-cra"), ciorile trebuiau apoi să ciugulească o țintă pentru a indica faptul că terminaseră.

Toate cele trei ciori, au descoperit cercetătorii, au fost capabile să producă numărul corect de interjecții ca răspuns la stimuli, cu erori ocazionale care se prezentau cel mult ca o interjecție în plus sau în minus.

Acest lucru, spun cercetătorii, este similar cu modul în care copiii mici numără, folosind un sistem non-simbolic de aproximare a numerelor.

Interesant este faptul că sincronizarea și sunetul primei vocalizări dintr-o secvență erau legate de câte vocalizări erau făcute ulterior, iar fiecare vocalizare dintr-o secvență avea caracteristici acustice specifice locului său în acea secvență.

Isprava este cu atât mai impresionantă pentru ciori, cu cât vocalizările deliberate sunt mai dificil de produs și au timpi de reacție mai lungi decât, să zicem, ciugulitul sau mișcările capului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel