UEFA blochează meciurile din Transnistria din cauza războiului din Ucraina
Autor: Florentina Constantin | Publicat pe: 26 iun 2022, 17:36
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)
UEFA a decis ca niciun meci din competițiile sale să nu se poată juca în regiunea transnistreană din Republica Moldova, din cauza invaziei Rusiei în Ucraina și a situației de securitate din regiune.

Ca atare, FC Sheriff, campioana Moldovei, nu poate juca meciuri europene la Tiraspol, capitala regiunii transnistrene.

Transnistria este o regiune separatistă care și-a declarat independența, dar care este încă recunoscută la nivel internațional ca teritoriu moldovenesc. Aceasta are legături strânse cu Rusia, cu personal militar rus în regiune - oficial pentru a menține pacea - iar limba rusă este cea mai răspândită. Transnistria se învecinează cu Ucraina și s-a exprimat îngrijorarea că Rusia o folosește ca bază de unde să atace Ucraina, scrie Mediafax.

În aprilie și mai, exploziile din Transnistria au fost puse de autoritățile separatiste pe seama Ucrainei, în timp ce Ucraina, la rândul său, a arătat cu degetul spre Rusia. Exploziile au stârnit și mai multă îngrijorare că Transnistria ar putea fi atrasă în războiul Rusiei din Ucraina.

Sheriff, care a învins-o pe Real Madrid, viitoarea câștigătoare în sezonul trecut în faza grupelor Ligii Campionilor UEFA, a fost invitată să propună o locație alternativă în afara Transnistriei pentru meciurile sale europene.

"Decizia se bazează pe concluziile trase de agențiile specializate în analiza politică și strategică internațională"

"Decizia se bazează pe considerentele și concluziile trase în mod constant de agențiile specializate în analiza politică și strategică internațională, ale căror rapoarte au fost consultate de administrația UEFA, în urma evaluării situației actuale din regiunea Transnistria", a precizat UEFA într-un comunicat.

Sheriff urmează să joace împotriva formației bosniace Zrinjski în prima rundă a preliminariilor Ligii Campionilor. În cazul unei victorii, următorul adversar ar putea fi campioana Belarusului, Shakhtyor Soligorsk, care nu poate juca nici ea acasă din cauza sprijinului acordat de Belarus invaziei rusești.

Cluburile și echipele naționale rusești sunt interzise în competițiile UEFA din cauza războiului din Ucraina,dar cele din Belarus pot juca în străinătate.

UEFA, sancţiuni pentru echipele de fotbal ruseşti. Excluderi din toate competiţiile

UEFA a decis să excludă toate echipele ruseşti din competiţiile europene. 

1. Echipa națională masculină a Rusiei nu va participa în Grupa 2 a Ligii Națiunilor și va fi clasată automat pe locul 4. Așadar, va retrograda.

2. Echipa națională feminină a Rusiei nu va mai participa la Campionatul European din 2022, programat în perioada 6-31 iulie, iar locul său va fi luat de Portugalia, adversara învinsă de Rusia în play-off.

3. Echipa națională feminină a Rusiei nu și-a jucat meciurile din luna aprilie din calificarea pentru Cupa Mondială din 2023 și va fi exclusă din competiție, toate rezultatele anterioare fiind considerate nule.

4. Echipa națională masculină U21 a Rusiei nu și-a jucat partidele din luna martie, pentru EURO 2023, care se va juca în România, și i-au fost anulate toate rezultatele.

5. Fără cluburi din Rusia în Liga Campionilor, Europa League sau Conference League

6. Rusia nu va avea cluburi afiliate care să participe la competițiile aflate sub egida UEFA în sezonul 2022/2023. În consecință, vor fi excluse toate echipele de club masculine și feminine, din toate competițiile sale.

7. De asemenea, Rusia va primi cel mai mic coeficient UEFA pe care l-a avut într-unul din ultimele cinci sezoane - 4,333 pentru cluburi și 1,750 pentru echipa națională.

8. Naționala feminină a Rusiei nu va participa la Campionatul European de Futsal, programat în perioada 1-3 iulie în Portugalia, și va fi înlocuită de Ungaria.

9. Vor fi excluse și toate echipele de juniori, naționale și cluburi, din Rusia.

10. În plus, Comitetul Executiv al UEFA a exclus de la masa discuțiilor ofertele Rusiei pentru a organiza Campionatul European din 2028 sau 2032.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?