UE vrea să pună capăt sancțiunilor economice aplicate Turciei
Uniunea Europeană încearcă să soluționeze conflictele dintre Turcia și Grecia, respectiv Cipru. Liderii UE intenționează să pună capăt sancțiunilor economice însă Ciprul condiționează acest lucru.
Liderii Uniunii Europene se confruntă cu un act de echilibrare dificil asupra relației Uniunea Europeană-Turcia, în ajunul unui summit crucial. Reuniunea Consiliului UE, cu disputa din estul Mediteranei pe ordinea de zi, are loc joi și vineri, după ce a fost amânată săptămâna trecută, când președintele consiliului, Charles Michel, a fost testat pozitiv cu noul coronavirus.
Uniunea Europeană, între ciocan și nicovală
Miercuri, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a spus într-o scrisoare adresată celor 27 de lideri: „Aș dori să subliniez încă o dată că suntem pregătiți pentru dialogul cu Grecia fără nici o condiție prealabilă”, întrucât a cerut Bruxelles-ului să „rămână imparțial” pentru a ajuta la rezolvarea problemelor. În același timp, liderii UE sunt dornici să nu supere Turcia, în timp ce se pregătește să redeschidă un dialog cu Grecia privind delimitarea jurisdicțiilor maritime, după o pauză de patru ani și jumătate. Totodată, liderii UE se confruntă cu o cerere puternică de sancțiuni împotriva Turciei din partea Ciprului, membru al UE, față de care Turcia nu a demonstrat nicio înțelegere.
Pe 13 septembrie, Turcia și-a retras nava de explorare, Oruc Reis, din apele atribuite Greciei în temeiul Legii mării ONU. O înfruntare de-a lungul verii aproape i-a văzut pe cei doi membri NATO intrând în război. Retragerea Oruc Reis a îndeplinit o condiție prealabilă greacă pentru reluarea discuțiilor, potrivit AlJazeera.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News