Data publicării:

UE promite Ucrainei un ajutor de 18 miliarde. Ungaria a spus un ”Nu” categoric: Fără cofinananțare din partea statelor membre

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Ministrul Afacerilor Externe ala Ungariei, Peter Szijjarto. Sursa Agerpres
Ministrul Afacerilor Externe ala Ungariei, Peter Szijjarto. Sursa Agerpres

Ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat că Budapesta se opune oricărui acord care implică cofinanțare cu alte state membre ale UE.

Ajutorul promis de Bruxelles Ucrainei va veni sub formă de împrumuturi avantajoase.  Comisia Europeană a prezentat un plan de finanțare de 18 miliarde de euro la Kiev doar pentru anul 2023, potrivit Agenzia Nova.

Sprijinul de 1,5 miliarde pe lună va permite țării aflate în război să ”continue să plătească salarii și pensii și să mențină active serviciile publice esențiale, cum ar fi spitalele și școlile, precum și refacerea infrastructurilor energetice, a sistemelor de apă și a rețelelor de transport”, a spus executivul UE.

Condițiile de finanțare includ, printre altele, o perioadă de grație de 10 ani și o scadență maximă care ar trebui să atingă până la 35 de ani. Costurile dobânzilor acumulate vor fi acoperite de statele Uniunii Europene.

Planul va trebui să fie aprobat de statele membre în unanimitate, deoarece prevede modificări ale bugetului. Propunerea s-a întâlnit deja cu opoziția Ungariei în ultimele zile.

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a declarat că Ungaria a sprijinit Kievul pe o bază bilaterală și va continua să o facă, dar Budapesta, a adăugat el, se opune oricărui acord care implică cofinanțare cu alte state membre ale UE.

Vicepreședintele Comisiei Europene,  Valdis Dombrovskis, insistă

La conferința de presă, Valdis Dombrovskis a subliniat necesitatea acordării de finanțare ”stabilă și previzibilă” Ucrainei în perioada următoare.

”Există un semnal clar din partea Ucrainei, se așteaptă la o finanțare mai stabilă și previzibilă decât anul acesta”, a spus Dombrovskis. ”Pentru anul viitor, finanțarea trebuie să fie mai stabilă și mai previzibilă, nu doar din partea UE, ci și din partea altor donatori internaționali. Propunerea noastră va oferi această stabilitate mult mai mult decât în ​​orice formă bilaterală”, a spus Dombrovskis.

„Încercăm să finalizăm procesul (pentru aprobarea și implementarea planului) până la sfârșitul anului, președinția cehă ne sprijină foarte mult. Deciziile importante vor fi luate în această privință la Ecofin din 6 decembrie”, a conchis președintele Comisiei UE.

”Ucraina are nevoie de aceste resurse, sau mai degrabă de peste 18 miliarde, aceasta este doar felia UE. Dar există și alți donatori, cum ar fi G7, Fondul Monetar Internațional (FMI), Banca Mondială”, a spus Dombrovskis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel