UE prelungește cu încă șase luni sancțiunile împotriva celor ”responsabili de amenințarea integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei”
Consiliul Uniunii Europene a decis să prelungească cu încă șase luni, până la 15 martie 2023, perioada măsurilor restrictive care îi vizează pe cei responsabili de subminarea sau amenințarea integrității teritoriale, a suveranității și independenței Ucrainei.
Potrivit unui comunicat al instituției, aceste măsuri aflate în vigoare prevăd restricții de călătorie pentru persoanele fizice, înghețarea activelor și interdicția de a le pune acestora la dispoziție fonduri sau alte resurse economice.
”Consiliul a decis astăzi să prelungească durata măsurilor restrictive care vizează pe cei responsabili de subminarea sau amenințarea integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei cu încă șase luni, până la 15 martie 2023 .
Măsurile restrictive existente prevăd restricții de călătorie pentru persoanele fizice, înghețarea activelor și interzicerea punerii la dispoziție a fondurilor sau a altor resurse economice persoanelor și entităților enumerate. Sancțiunile vor continua să se aplice pentru 1206 persoane și 108 entități , dintre care multe sunt vizate ca răspuns la agresiunea militară nejustificată și neprovocată a Rusiei în curs de desfășurare împotriva Ucrainei.
După 24 februarie 2022, ca răspuns la agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, UE a extins masiv sancțiunile împotriva Rusiei. Pe lângă sancționarea reprezentanților politici de vârf, a oligarhilor, a militarilor și a propagandiștilor, UE a adoptat măsuri fără precedent cu scopul de a slăbi în mod semnificativ baza economică a Rusiei, de a o priva de tehnologii și piețe critice și de a restrânge semnificativ capacitatea acesteia de a duce război.
UE condamnă cu hotărâre atacurile fără discernământ ale Rusiei împotriva civililor și a infrastructurii civile și îndeamnă Rusia să-și retragă imediat și necondiționat toate trupele și echipamentele militare de pe întregul teritoriu al Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. Dreptul internațional umanitar trebuie respectat. Rusia, Belarus și toți cei responsabili de crime de război vor fi trași la răspundere pentru acțiunile lor, în conformitate cu dreptul internațional.
Uniunea Europeană este neclintit în angajamentul său de a ajuta Ucraina să-și exercite dreptul inerent de autoapărare împotriva agresiunii ruse și de a construi un viitor pașnic, democratic și prosper”, se arată în comunicat.
Citește și:
'Trimiteţi facturile la Moscova', îi transmite Von der Leyen unei eurodeputate franceze care își exprimă frustrarea legată de criza energetică
În timpul dezbaterii ce a urmat discursului anual privind starea Uniunii Europene, prezentat de şefa executivului comunitar, Manon Aubry, membră a partidului Franţa Nesupusă, s-a referit în intervenţia sa la facturile energetice mari plătite de cetăţeni.
Factura lui Gilles, care a constatat că energia sa electrică a crescut cu 113 euro pe lună şi nu ştie dacă va putea plăti încălzirea la iarnă, cea a lui Grégoire, cu 2.300 euro factura la gaz pentru şase luni, cea a Brigittei care se întreabă dacă va trebui să nu mai mănânce în această iarnă sau să nu mai aprindă lumina în această iarnă. Sunt milioane de oameni în cazul lor. Această criză nu este doar rezultatul războiului teribil din Ucraina şi al şantajului odios făcut de Vladimir Putin, ea este şi produsul unui sistem economic ale cărui fisuri sunteţi astăzi obligată să le recunoaşteţi, a acuzat ea.
Ursula von der Leyen a ripostat. Doamnă Aubry, facturile pe care ni le-aţi arătat, da, sunt 'insuportabile', este adevărat. Dar ştiţi ce? Trimiteţi aceste facturi la Moscova, acolo se află vinovatul, a declarat şefa executivului UE, care a prezentat miercuri propuneri pentru a limita creşterea preţului gazului şi energiei electrice în UE.
Criza energetică. Comisia Europeană propune o intervenţie de urgenţă pe piaţă pentru a reduce facturile europenilor
UE se confruntă cu efectele unei neconcordanţe grave între cererea şi oferta de energie, în mare parte din cauza utilizării continue ca armă a resurselor energetice de către Rusia. Pentru a reduce presiunea sporită pe care această situaţie o exercită asupra gospodăriilor şi întreprinderilor europene, Comisia face acum un pas înainte în abordarea acestei probleme, propunând măsuri excepţionale de reducere a cererii de energie electrică, care vor contribui la reducerea costului energiei electrice pentru consumatori, precum şi măsuri de redistribuire a excedentului de venituri din sectorul energetic către consumatorii finali.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News