UE, LOVITURĂ pentru Ungaria în Parlament
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Parlamentul European (PE) a votat în favoarea invocării Articolului 7 împotriva Ungariei, pentru "încălcarea gravă a valorilor" europene, informează MTI și EFE, potrivit Agerpres.

Invocarea Articolului 7 al Tratatului de la Lisabona ar putea duce la pierderea de către Ungaria a dreptului la vot în cadrul reuniunilor Consiliului Uniunii Europene.

Eurodeputații au aprobat o rezoluție propusă de liberali, social-democrați și stânga radicală potrivit căreia "situația actuală din Ungaria constituie un risc clar de încălcare gravă a valorilor stipulate în Articolul 2 al Tratatului Uniunii Europene și justifică declanșarea procedurii prevăzute de Articolul 7". Eurodeputații constată o "deteriorare gravă a statului de drept și democrației" în Ungaria și subliniază că "legile controversate trebuie suspendate sau retrase".

Rezoluția a fost aprobată cu 393 voturi pentru, 221 împotrivă și 64 de abțineri. Documentul nu a fost sprijinit de Partidul Popular European, de care aparține formațiunea Fidesz a premierului ungar Viktor Orban.

Comisia PE pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne urmează să elaboreze un raport cu privire la Ungaria, după care PE va decide prin vot asupra lansării primelor măsuri ale Articolului 7, notează MTI.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel