UE lasă în sertar dosarul moldovenesc. Chişinăul, fără aliaţi în „Războiul vinului”
La o lună după ce Moscova și Uniunea Europeană au stabilit să devină parteneri pentru modernizare, un nou conflict cu Republica Moldova pe tema vinurilor moldovenești pune Rusia într-o lumină nu tocmai modernă, comentează EUObserver.
Pe 6 iulie, şeful Serviciului Sanitar rus, „Rospotrebnadzor”, Ghenadie Onişcenco, declara că „vinul moldovenesc a trebui folosit la vopsitul gardurilor”, în condițiile în care au fost descoperite ingrediente periculoase în 18 loturi.
Rusia a insistat că atitudinea față de Moldova are la bază doar motive legate de sănătatea și protecția consumatorului, în timp ce noul guvern moldovenesc și UE cred că restricțiile sunt motivate politic. Embargoul pe vin ar reprezenta replica la o declarație a autorităților de la Chișinău care cereau retragerea trupelor rusești din Moldova.
În cea ce privește retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova, Germania și Rusia și-au propus recent să dea un nou impuls procesului de soluționare a conflictului înghețat din Transnistria.
Totuși, Înaltul Reprezentat al UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, a insistat că trimisul special al europenilor în Moldova să își continue activitatea încă șase luni, mișcare considerată în cercurile diplomatice europene ca fiind o retrogradare a dosarului moldovenesc.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News