Data publicării:

UE, dublă umilință pentru Marea Britanie. România, la ”concursul de frumusețe”

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Publicați britanică ”The Observer” transmite că Bruxelles-ul va merge mai departe cu planurile de a muta din Londra Agenția Bancară Europeană (EBA) şi Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA). Acțiunea vine după ce britanicii au votat ieșirea țării din UE. 

Potrivit sursei citate, în următoarele săptămâni se va organiza ”un concurs de frumusețe” pentru a se decide noile sedii. 

UE va provoca Marii Britanii o dublă umilinţă prin mutarea sediilor celor două instituţii, susţine The Observer.

Decizia a fost adoptată săptămâna trecută de diplomaţii europeni, iar statele europene concurează pentru a găzdui cele două importante agenţii, susţine publicaţia britanică.

[citeste si]

Înfiinţată în 2011 ca reacţie la criza financiară globală, Autoritatea Bancară Europeană operează ca un reglementator pan-european care elaborează şi coordonează legislaţia în domeniul bancar la nivelul blocului comunitar. Luxemburg, Frankfurt, Milano, Amsterdam, Paris şi alte centre financiare europene şi-au exprimat dorinţa de a găzdui EBA, după decizia britanicilor de a ieşi din Uniunea Europeană.

Agenţia Europeană a Medicamentului supervizează siguranţa medicamentelor vândute în Uniunea Europeană, o piaţă de peste 500 de milioane de consumatori. Cu aproape 900 de angajaţi, un buget de 322 milioane de euro pe an şi totodată capabilă să strângă anual 36.000 de experţi la reuniunile sale, Agenţia Europeană a Medicamentului este cea mai mare instituţie UE găzduită în prezent de Marea Britanie şi o ţintă atractivă pentru mai multe oraşe de pe continent.

România, printre țările care vor să găzduiască EMA

EMA a dezvăluit că reprezentanţii guvernelor şi sau ai unor oraşe din următoarele ţări şi-au exprimat interesul pentru a găzdui agenţia: Austria, Belgia, Croaţia, Cipru, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Malta, Olanda, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania şi Suedia. EMA a precizat că, deocamdată, nu este clar dacă toţi cei care şi-au manifestat interesul vor depune şi o ofertă formală.

Angajații vor fi plătiți de UE

Pe lângă aspectele care ţin de prestigiu, există şi avantaje economice pentru oraşele care vor găzdui agenţii europene precum EMA. Angajaţii sunt plătiţi de UE, nu de oraşul gazdă, care profită şi de pe urma chiriilor percepute pentru spaţiile de birouri necesare pentru astfel de agenţii. În plus, există beneficii şi pentru afacerile locale de genul organizatori de conferinţe sau hoteluri. 

Luna trecută, Guvernul României a anunţat că îşi va depune candidatura pentru găzduirea la Bucureşti a Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) şi şi-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu autorităţile pentru realizarea acestui obiectiv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel