UE dorește ca turiștii din China să facă teste Covid-19 înainte de plecare
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Uniunea Europeană își dorește ca toi turiștii care vin dinspre China să prezinte un test negativ Covid-19 atunci când ajung pe teritoriul UE.

Uniunea Europeană dorește ca toți turiștii din China să facă teste Covid înainte de plecare, ca răspuns la nivelurile în creștere ale virusului după ce Beijingul a renunțat la controalele stricte.

Oficialii UE reuniți miercuri în formatul „răspuns politic integrat la criză” au spus că ar trebui să existe o cerință pentru un test Covid negativ de la toți călătorii din China, în ciuda avertismentelor de la Beijing cu privire la represalii.

„Statele membre sunt încurajate cu tărie să introducă, de la toți pasagerii care pleacă din China către statele membre, cerința pentru un test Covid-19 negativ efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de plecarea din China”, se arată într-un comunicat al Suediei, actualul titular al președinției prin rotație a Consiliului UE.

Oficialii – din cele 27 de state membre ale UE și din patru state non-UE care se află în zona Schengen fără pașapoarte (Elveția, Norvegia, Liechtenstein și Islanda) – au mai spus că pasagerii zborurilor către și dinspre China ar trebui să poarte FFP2 sau alte măști medicale. 

Majoritatea statelor sunt în favoare testării

Statele membre sunt, de asemenea, „încurajate” să efectueze teste aleatorii ale pasagerilor care sosesc din China pentru a consolida supravegherea în UE, au mai spus suedezii. Alte recomandări includ testarea apelor uzate din aeroporturile cu zboruri care sosesc din China, precum și campanii de promovare a vaccinurilor în Europa.

Statele membre UE au convenit să revizuiască măsurile la mijlocul lunii ianuarie.

Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate, a declarat că experții reuniți marți în cadrul comitetului pentru securitatea sănătății al UE au „convergit spre acțiuni”, inclusiv teste înainte de plecare, monitorizare intensificată a apelor uzate ale avioanelor și supraveghere sporită a Covid-19 în UE.

„Unitatea rămâne cel mai puternic instrument al nostru împotriva Covid”, a scris ea pe Twitter.

Un purtător de cuvânt al comisiei a declarat că „majoritatea covârșitoare a țărilor” sunt în favoarea testării înainte de plecare, adăugând: „Aceste măsuri ar trebui să fie vizate către cele mai potrivite zboruri și aeroporturi și să fie efectuate într-un mod coordonat pentru a asigura eficacitatea lor”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel