Data actualizării:
Data publicării:

UE cedează șantajului Poloniei: fonduri PNRR în schimbul votului Poloniei cu privire la impozitul multinaționalelor

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
 Președintele CE,Ursula von der Leyen și premierul polonez, Mateusz Morawiecki
Președintele CE,Ursula von der Leyen și premierul polonez, Mateusz Morawiecki

Guvernul polonez ține Consiliul UE ostatic de luni de zile în privința textului de a impune cota minimă de 15% pentru companiile mari. O strategie care a determinat Bruxelles-ul să facă compromisuri cu privire la statul de drept.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va afla la Varșovia pe 2 iunie pentru a anunța unda verde a PNRR polonez și, prin urmare, debursarea fondurilor UE destinate țării.

Prin urmare, Polonia ar trebui să aibă acces la 23,9 miliarde subvenții și 12,1 miliarde în împrumuturi prevăzute în planul său de redresare prezentat Comisiei Europene la 3 mai 2021. 

Negocieri și compromisuri între Polonia și UE

Șantajul Varșoviei de a bloca măsurile UE care necesită vot unanim a convins Comisia să facă compromisuri în privința principiilor. Săptămâna aceasta, guvernul polonez a demonstrat, de fapt, cum un singur executiv este capabil să blocheze întregul aparat legislativ al UE.

În ședința Consiliului Ecofin, executivul de la Varșovia a reiterat dreptul de veto, exercitat  deja în urmă cu o lună și jumătate, asupra deciziei așteptate de luni de zile de implementare a acordului privind impozitarea minimă globală la nivel european. 

Puterea unui singur vot 

Acordul internațional aprobat de 137 de țări prevede stabilirea unei cote minime de 15% care să fie aplicată tuturor marilor multinaționale oriunde se află biroul fiscal al acestora. 

Varșovia a spus nu propunerii, argumentând că aceasta ar trebui integrată cu așa-numitul „prim pilon” al acordului global privind impozitarea minimă, care vizează redistribuirea bazelor de impozitare între state pentru a asigura o distribuție mai echitabilă a veniturilor din companii mari. 

Însă unele surse UE citate de presa internațională au acuzat Varșovia că blochează noile reguli privind impozitarea corporațiilor pentru a forța Comisia Europeană să dea acordul așteptat PNRR-ului polonez și, prin urmare, undă verde fondurilor Next Generation EU.

Un an de negocieri câștigate de Polonia

Comisia nu a aprobat încă PNRR-ul polonez din cauza nerespectării de către Varșovia a angajamentelor asumate în UE cu privire la statul de drept, de exemplu cu privire la promisiunea de a elimina camera disciplinară pentru magistrații considerați ilegitimi de Curtea de Justiție a UE, potrivit Europa Today.

Nu se știe dacă acordul la care s-a ajuns după un an de negocieri între Comisie și guvernul lui Mateusz Morawiecki include înlăturarea organului disciplinar pentru judecătorii considerați ilegitimi sau alte garanții privind respectarea statului de drept. 

În ultimii ani, Polonia a fost criticată de mai multe ori pentru presupuse încălcări ale libertății presei sau ale drepturilor minorităților. Cert este că, după ce și-a exercitat dreptul de veto la mesele UE, guvernul de la Varșovia a reușit să obțină ceea ce și-a dorit.

Citește și...

De ce Polonia blochează impozitul global asupra multinaționalelor

Potrivit unor surse UE, Varșovia își folosește puterea de veto pentru a forța Comisia Europeană să deblocheze PNRR-ul polonez...citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel