Data publicării:

UE alocă 500 de milioane de euro pentru a stimula producția de muniție

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Unsplash
Unsplash
UE încearcă să ajungă din urmă piața internațională de armament. Până în 2025, UE vrea să producă până la 2 milioane de obuze pe an.

Comisia Europeană a alocat 500 de milioane de euro pentru a crește producția de muniție ca parte a sprijinului său pentru industria europeană de apărare.

Anunțul a fost făcut vineri, 15 martie.

Aceasta va permite industriei europene de apărare să crească producția de muniție la 2 milioane de proiectile pe an până la sfârșitul anului 2025.

Comisia Europeană a lansat, de asemenea, un program pentru întărirea capacităților industriei europene de apărare prin achiziții comune (EDIRPA) și al patrulea program de lucru anual în cadrul Fondului European de Apărare (EDF). În total, aceste programe prevăd un buget pentru producția de muniție și arme în valoare de aproape 2 miliarde de euro, notează Militarny.

Comisia alocă suma de 500 de milioane de euro prevăzută în cadrul Legii privind Sprijinul pentru Producția de Muniție (ASAP). Finanțarea acoperă proiecte de investiții în cinci domenii: creșterea producției de explozivi, pulbere de pușcă, proiectile și rachete, precum și testarea, certificarea și repararea munițiilor.

În cadrul ASAP, au fost selectate 31 de proiecte pentru a stimula creșterea producției de muniție și rachete în Uniunea Europeană. Nu numai UE, ci și Norvegia aloca bani pentru implementarea acestor proiecte. Suma totală este de 513 milioane de euro.

Această finanțare va facilita investiții suplimentare ale industriei prin cofinanțare, aducând investiția totală în lanțul de aprovizionare la aproximativ 1,4 miliarde de euro.

Comisia Europeană a declarat într-un comunicat că ASAP se concentrează pe pulbere și explozivi, care sunt obstacole pentru producția de muniție și va aloca aproximativ trei sferturi din program acestora.

Programul va sprijini proiecte în creșterea capacității de producție anuală cu peste 10.000 de tone de pulbere și cu peste 4.300 de tone de explozivi.

În cadrul acestui program, Uniunea Europeană investește 248 de milioane de euro în dezvoltarea producției de pulbere și alte 124 de milioane de euro în producția de explozivi.

De asemenea, se remarcă că datorită măsurilor implementate, industria europeană de apărare a atins în luna ianuarie a acestui an capacitatea de a produce 1 milion de proiectile pe an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel