Update: Elena Udrea, condamnată la 6 ani de închisoare. Decizie definitivă!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Cartea despre care vorbește Udrea, acum la reducere
Cartea despre care vorbește Udrea, acum la reducere
Zi decisivă pentru Elena Udrea. Fosta candidată la alegerile prezidențiale a fost condamnată la 6 ani de închisoare.

Update: Elena Udrea merge în arest, ca urmare a deciziei definitive a ÎCCJ. Aceasta a fost condamnată la 6 ani de închisoare.

În urmă cu scurt timp, judecătorul a respins contestația în anulare. Acest lucru înseamnă că rămâne valabilă condamnarea inițială de 6 ani de zile, fără posibilitatea rejudecării.

Tudorel Toader, avocatul Elenei Udrea, a pledat ca decizia să fie clasată, iar procesul să fie reluat în faza de apel, oferind exemple din străinătate. 

Procurorul DNA a declarat că își dorea pedepse mai mari, însă în concluziile scrise trimise către judecător, acesta precizase că își dorește menținerea condamnărilor pronunțate deja. Decizia se aplică tuturor condamnaților din acest dosar.

Mai rămâne ca ÎCCJ să comunice decizia părților și către poliție. Elena Udrea fie se va preda singură, la o secție de poliție de pe raza unde locuiește, fie va merge direct la penitenciar pentru a se preda. A treia variantă presupune ca fostul ministru să aștepte acasă până atunci când vor ajunge polițiștii.

Știre inițială:

Fostul ministru, Elena Udrea, a fost condamnată definitiv în iunie 2018, la 6 ani de închisoare, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul Gala Bute.

Elena Udrea a introdus atunci două căi extraordinare de atac: recurs în casație și contestație în anulare. Cea din urmă a venit pe fondul deciziei CCR care a declarat ca fiind nelegală constituirea completurilor de 3 și de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Astfel, instanța a decis anularea unor condamnări și reluarea de la zero a unor procese cu nume mari. În decembrie 2021, CJUE a stabilit că judecătorii naționali pot ignora decizia CCR dacă aplicarea ei presupune tergiversarea procedurilor judiciare sau dacă există riscul de prescriere a unor fapte.

În cadrul acestui proces, Elena Udrea este apărată de fostul ministru al Justiției în guvernarea PSD, Tudorel Toader.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel