Ucraina, sprijinită de G7 "atât timp cât este necesar" în faţa invaziei ruse
Autor: Nicoleta Baciu | Publicat pe: 12 oct 2022, 22:38
WhatsApp
Ucraina, sprijinită de G7  atât timp cât este necesar  în faţa invaziei ruse. Sursa - Pexels
Ucraina, sprijinită de G7 atât timp cât este necesar în faţa invaziei ruse. Sursa - Pexels
G7 (Grupul celor şapte naţiuni puternic industrializate - SUA, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Canada) va continua să sprijine Ucraina 'atât timp cât este necesar' pentru a face faţă invaziei ruse şi consecinţelor economice ale acesteia, au anunţat miercuri miniştrii de Finanţe, într-un comunicat comun, după o reuniune la Washington, relatează AFP.

Grupul ţărilor occidentale a dat asigurări, de asemenea, că va continua să lucreze la mecanismul ce permite impunerea concretă a unui plafon la preţul petrolului rusesc, salutând intrarea Australiei în rândul ţărilor care susţin această acţiune de limitare a capacităţilor financiare ale Kremlinul de a continua conflictul.

Liderii G7 au promis, de asemenea, marţi 'să-i ceară socoteală preşedintelui rus Vladimir Putin' după intensificarea atacurilor cu rachete ruseşti în ultimele două zile asupra Ucrainei.

'Condamnăm aceste atacuri în cel mai vehement mod cu putinţă şi reamintim că atacurile nediscriminatorii împotriva populaţiei civile nevinovate constituie o crimă de război', au transmis Moscovei liderii G7 într-un comunicat, după o reuniune de urgenţă desfăşurată în format de videoconferinţă cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. 

Vezi si:

Rusia organizează o nouă mobilizare militară? Mai mulți guvernatori spun că au primit noi ordine

Mai mulți guvernatori din Rusia susțin că au primit noi ordine de mobilizare militară. Mai mulți guvernatori din Rusia spun că au primit noi sarcini de mobilizare, ieri, 11 noiembrie. Cu o zi înainte, guvernatorul regiunii Rostov, Vasily Golubev, spunea că regiunea a primit o nouă sarcină de mobilizare, iar comisiile municipale de proiect au început deja să o îndeplinească, scrie Interfax.

Totuși, Kremlinul spune că, în prezent, nu există un nou val de mobilizare a cetățenilor din Federația Rusă pentru a participa la "operațiunea militară specială" din Ucraina. Declarația a fost făcută de către Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui Rusiei.

"Nu există un nou val  de mobilizare. Aici este necesar să clarificăm cu fiecare guvernator în parte ce anume a avut în vedere ", a spus Peskov.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat anterior un decret privind mobilizarea parțială în Federația Rusă. Activitățile de mobilizare au început pe 21 septembrie. Shoigu a raportat că 300.000 de rezerviști vor fi chemați ca parte a mobilizării parțiale.

Veteranii armatei Rusiei, lovitură de graţie pentru Putin: Nu putem câştiga războiul...

Veteranii armatei Rusiei spun că războiul nu mai poate fi câştigat, iar asta ar fi din cauza lui Vladimir Putin. Cel care face aceste declaraţii este Vitaly Votanovksy, locotenent-colonel în rezervă în Forţele Aeriene ale Rusiei. După retragerea din armată, el s-a dedicat activismului politic în oraşul Krasnodar, din sudul Rusiei. Actualmente, este unul dintre cei mai vehemenţi oponenţi ai invaziei din Ucraina şi a fost reţinut de mai multe ori pentru că a fotografiat mormintele soldaţilor căzuţi la datorie. 

"Putin a distrus resursele de mobilizare ale armatei cu propriile sale mâine şi acum acest idiot a intrat în război cu întreaga lume. A creat circumstanţe în care nu mai avem cum să câştigăm", a declarat Votanovsky, citat de The Moscow Times. 

"Noi, veteranii, discutăm între noi, discutăm despre ce se întâmplă. Sunt oameni cu viziuni identice cu a mea, alţii sunt mai puţini radicali. Dar cei mai mulţi sunt doar prostiţi de propagandă", a declarat şi Nikolai Prokudin, veteran în vârstă de 61 de ani care a luptat în Afganistan şi care se opune războiului din Ucraina. 

Prokudin a fost autorul unei petiţii împotriva "escaladării războiului" din Ucraina, alături de colegul său Sergei Gulyaev, care a lucrat în Serviciul de Informaţii al armatei Rusiei. Deşi mulţi dintre semnatari şi-au retras, mai târziu, sprijinul, Gulyaev a rămas fidel cauzei. 

"Nu ştiu dacă voi fi şi eu mobilizat. Dar cu siguranţă nu voi merge să lupt contra Ucrainei. Prefer să mă trimită la închisoare", a declarat Gulyaev. Unul dintre motivele pentru care nu vrea să lupte este faptul că îşi datorează viaţa unui ucrainean, care l-a salvat de la moarte în Afganistan. Ulterior, fiul acelui soldat a fost ucis într-o bătălie din 2014 dintre armata ucraineană şi separatiştii pro-ruşi. 

"Vorbim de un soldat care m-a scos dintr-o încurcătură serioasă pe un drum din Afganistan. Fiul său a murit apărând aeroportul din Donetsk. Era singurul său fiu. Când am aflat, am putut simţi fiori şi era clar că era multă ură faţă de ceea ce Rusia a făcut cu Crimea şi cu Donbas. Mi-am dat seama că, deşi stăm la aceeaşi masă, ţara mea i-a ucis fiul", a mai spus Gulyaev. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?