Ucraina, prioritatea SUA pentru furnizarea de sisteme Patriot. Livrările către alte țări vor fi suspendate
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik @weyo
FOTO: Freepik @weyo
Dotarea Ucrainei cu sisteme antiaeriene Patriot a devenit o prioritate pentru SUA.

Ucraina va avea prioritate în furnizarea de sisteme antiaeriene Patriot, au anunțat Statele Unite ale Americii, relatează agențiile AFP și EFE, scrie Agerpres. Mai mult decât atât, livrările acestor sisteme către alte țări vor fi suspendate.

Administrația americană ”a luat decizia dificilă, dar necesară, de a schimba prioritățile planului pe termen scurt pentru livrările către alte țări, astfel încât acestea să se îndrepte către Ucraina”, a declarat presei purtătorul de cuvânt pentru securitate națională al Casei Albe, John Kirby.

În consecință, livrările de rachete Patriot și NASAMS către alte țări în afară de Ucraina vor fi ”întârziate”, iar Ucraina va primi ”în săptămânile următoare, cu siguranță înainte de sfârșitul verii”, aceste sisteme care ar fi trebuit să fie destinate altor țări, a precizat oficialul american.

Obiectivul este de a reconstitui stocurile de rachete antiaeriene ale armatei ucrainene, iar măsura de redirecționare a livrărilor cu prioritate către Ucraina va fi în vigoare 16 luni, adăugat John Kirby, care a dat de înțeles că această decizie luată de Washington privește și alte tipuri de echipamente militare, dar cu precădere rachetele antiaeriene.

Kirby: Nu va afecta Taiwanul

De asemenea,  John Kirby a subliniat că ”această schimbare a priorităților nu va afecta Taiwanul”.

”Mulți dintre aliații și partenerii noștri au făcut de asemenea pași istorici, dar în mod evident este nevoie de mai mult și este nevoie acum”, a adăugat Kirby, referindu-se la solicitările insistente ale Kievului de a primi mai multe baterii Patriot de care armata ucraineană are nevoie în războiul cu Rusia pentru a-și apăra atât trupele de pe linia frontului, cât și infrastructurile în fața atacurilor inamicului.

”În ultimele luni, Rusia și-a intensificat atacurile cu rachete împotriva orașelor și infrastructurii civile. Încearcă să distrugă sistemul energetic al Ucrainei. Aceasta nu este o tactică nouă pentru ei, dar cu siguranță o aplică cu mult mai multă forță”, prin urmare Ucraina ”are nevoie disperată de capacități suplimentare de apărare aeriană”, lucru pe care Statele Unite îl iau ”foarte în serios (...), mai ales atunci când un partener ca Ucraina se află la o asemenea răscruce”, a argumentat oficialul Casei Albe.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut încă cel puțin șapte noi baterii Patriot, dar țările ce dispun de astfel de sisteme sunt reticente să le furnizeze întrucât ele sunt parte integrantă a sistemelor naționale de apărare antiaeriană.

Citește și: Zelenski, reacție după decizia CSAT: ”Sunt recunoscător României”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel