Ucraina, o „nucă prea tare“ pentru Rusia. Radu Tudor: Ceva s-a schimbat în discursul lui Putin
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Analistul militar Radu Tudor a vorbit despre ultimele evenimente ale conflictului din Ucraina.

Analistul militar Radu Tudor a intervenit telefonic și a comentat ultimele evenimente ale conflictului dintre Rusia și Ucraina:

„Este pentru prima dată, după 20 de zile de război, când avem puțină speranță. Aceasta vine din ambele tabere. În mod evident, pretențiile Rusiei sunt de-a dreptul aberante, pentru că Moscova nu a făcut altceva decât să propună întoarcerea cu zeci de ani în urmă. Sigur că istoria nu poate fi răsturnată și dată înapoi pentru aceste vise absolut ciudate ale Kremlinului.

Pe de altă parte, Volodimir Zelenski a spus-o personal că sunt destul de mici șansele ca Ucraina să devină membru NATO. Câtă vreme există trupe ruse pe teritoriul Ucrainei și câtă vreme există o invazie, este evident pentru toată lumea că nu poți fi membru NATO. Trebuie rezolvate aceste chestiuni și lămurită problema integrității teritoriale a Ucrainei.“, a spus Radu Tudor.

Radu Tudor, despre declarațiile lui Vladimir Putin

Liderul de la Kremlin ar fi spus că „apariția trupelor ruse lângă Kiev nu este legată de dorința de a ocupa Ucraina (...), dar nu avem altă opțiune pentru a asigura securitatea Rusiei.“

Radu Tudor: „Suntem luați prin surprindere de generozitatea cu care Vladimir Putin încearcă să păstreze o brumă de speranță pentru ucraineni. În mărinimia lui s-a gândit să spună, după 2 săptămâni, că el nu dorește să invadeze toată Ucraina și că a ajuns la Kiev probabil într-o plimbare, într-o deplasare de plăcere. Asta după ce a afirmat în Consiliul Securității Naționale, în mod repetat, că Ucraina nu are dreptul la suveranitate teritorială și la existență statală. Ceva s-a întâmplat, ceva s-a schimbat în discursul lui Putin și probabil și-a dat seama că ucrainenii sunt o nucă prea tare pentru el și aceste sancțiuni occidentale își fac efectul într-un mod devastator pentru el și pentru țara lui.

Avem puțină speranță că această eficiență extraordinară și această solidaritate a Occidentului începe să dea roade. Această rezistență a ucrainenilor completează extraordinar posibilitatea obținerii unui rezultat concret. E foarte puțin probabil ca Rusia să mai părăsească vreodată estul Ucrainei, Donbas-ul, Crimeea și teritoriile de până la Nipru, dar e probabil ca vestul Ucrainei să poată rămâne în gestiunea actualului Guvern și actualului președinte, urmând ca apoi, pe baza unor negocieri și a implicării unor instituții internaționale, să vedem care va fi soarta Ucrainei. E o situație foarte complicată, dar cred că pentru a opri bombardamentele contra civililor, orice fel de decizie e binevenită în momentul de față.“, a adăugat Radu Tudor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel