Ucraina, o nouă bătălie cu Rusia: Apele teritoriale ale Crimeei
Data publicării:
Autor: Sebastian Florea
WhatsApp
Ucraina depune un memoriu împotriva Rusiei la o instanţă de arbitraj, pentru apele teritoriale ale Crimeei.

Ministerul de externe de la Kiev a anunţat luni că Ucraina a depus un memoriu la o instanţă de arbitraj de la Haga, în cadrul Convenţiei Naţiunilor Unite asupra dreptului mării (UNCLOS), în sprijnul drepturilor sale asupra apelor teritoriale din jurul peninsulei Crimeea, informează Xinhua.

'Memoriul stabileşte că Rusia a încălcat drepturile suverane ale Ucrainei în Marea Neagră, Marea Azov şi strâmtoarea Kerci' se arată într-o declaraţie a ministerului, care precizează că Ucraina acuză Rusia de 'furtul resurselor energetice şi piscicole ale Ucrainei, în detrimentul mijloacelor de trai ale pescarilor ucraineni, şi de blocarea traficului către porturile ucrainene, prin construirea unui pod peste strâmtoarea Kerci'.

Construcţia podului de 19 km care leagă Crimeea de Rusia urmează să se încheie anul acesta. Strâmtoarea Kerci este singura cale de acces maritim din Marea Neagră către porturile ucrainene de la Marea Azov. Crimeea a fost anexată de Rusia în 2014, după un referendum local nerecunoscut internaţional.

[citeste si]

Ministerul rus de externe nu a comentat deocamdată depunerea memorandumului ucrainean, arată Xinhua. Procedura de arbitraj conform UNCLOS a fost iniţiată de Ucrania în septembrie 2016.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel