Ucraina nu va accepta nicio concesie în conflictul cu Rusia. Putin s-a pus singur în această situaţie (ministru de externe ucrainean)
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Ucraina nu va accepta nicio concesie în conflictul cu Rusia (ministru de externe ucrainean) / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Ucraina nu va accepta nicio concesie în conflictul cu Rusia (ministru de externe ucrainean) / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Ucraina 'nu va permite nimănui să ne impună vreo concesie' în detensionarea conflictului cu Rusia, a declarat ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, citat miercuri de DPA.

'Noi nu vom fi în poziţia unei ţări care răspunde la telefon, ascultă instrucţiunile marii puteri şi le urmează', a afirmat el marţi la canalul american CNN.

Kuleba crede că preşedintele rus Vladimir Putin a făcut o greşeală

Kuleba crede că preşedintele rus Vladimir Putin a făcut o greşeală prin comasarea trupelor şi a spus că Moscova ar avea foarte puţin de câştigat din situaţia actuală. Ucraina şi aliaţii săi occidentali afirmă că Rusia a masat 100.000 de militari plus echipament greu de-a lungul graniţei de est a Ucrainei şi că acesta ar putea fi preambulul unei invazii, şi cer Moscovei să se retragă.

'El s-a pus singur în această situaţie, nimeni altcineva nu l-a împins în acest impas', a estimat Kuleba. 'Setul de cereri prezentate de Rusia este conceput astfel că dacă Rusia este dispusă să acţioneze cu bună-credinţă, există posibilitatea să iasă din sala de negocieri şi să spună că am ajuns la o înţelegere', a mai afirmat Kuleba.

Ministrul a subliniat în interviu că există loc pentru diplomaţie. Moscova cere anumite garanţii de securitate de la NATO şi SUA, şi de asemenea încetarea expansiunii către Est a alianţei militare NATO. Ţările occidentale, la rândul lor, cer Rusiei să retragă trupele pe care le-a masat la graniţa cu Ucraina, aminteşte DPA. 

Citește și: SUA promite o ripostă 'fermă' Belarusului dacă ajută Rusia să invadeze Ucraina

Statele Unite au avertizat marţi Belarusul că se expune unei riposte 'rapide' şi 'ferme' dacă permite Rusiei să-i folosească teritoriul pentru a ataca Ucraina, transmite AFP. 

'În acelaşi mod în care i-am spus clar Rusiei că va plăti scump' pentru o eventuală invazie, 'în ultimele zile, i-am spus clar şi Belarusului că, dacă permite utilizarea teritoriului său pentru un atac împotriva Ucrainei, va suferi o ripostă rapidă şi fermă din partea Statelor Unite şi a aliaţilor noştri', a avertizat în faţa presei purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

'Dacă ar începe o invazie din Belarus, dacă soldaţii ruşi ar fi staţionaţi permanent pe teritoriul său, NATO şi-ar putea revizui, de asemenea, postura în ţările care se învecinează cu Belarusul', a mai subliniat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel