Ucraina își vrea cerealele în UE, fără niciun control: Cere Comisiei Europene liberalizarea completă a importurilor
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 30 mai 2023, 19:59
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Ucraina cere Comisiei Europene liberalizarea completă a importurilor de cereale.

Ucraina a cerut marţi Comisiei Europene să nu prelungească restricţiile temporare aplicate importurilor de patru produse agricole ucrainene în România, Polonia, Bulgaria, Slovacia şi Ungaria dincolo de data de 5 iunie, transmite Agerpres. Kievul a susținut că această decizie a provocat "dificultăţi" sectorului agricol ucrainean, relatează agenţia EFE.

UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială asupra importurilor ucrainene, inclusiv cereale şi alte produse alimentare, pentru a ajuta Ucraina după războiul pornit de Rusia, în februarie anul trecut.

În tot acest timp, mari cantităţi de cereale ucrainene care ar fi trebuit doar să tranziteze statele est-europene prin "coridoarele de solidaritate" (create pentru a ajuta Ucraina să-şi exporte cerealele după ce nu şi-a mai putut folosi porturile de la Marea Neagră) au rămas în aceste ţări, unde au fost comercializate sub preţurile pe care le pot oferi producătorii locali, aceasta şi ca urmare a faptului că cerealelor ucrainene nu li s-a impus de către Bruxelles respectarea standardelor europene de calitate.

Cum au fost afectate piețele europeneToate aceste lucruri au distorsionat pieţele ţărilor est-europene şi le-au provocat agricultorilor din aceste ţări pierderi compensate doar parţial prin despăgubirile aprobate de Comisiei Europeană.

Astfel, în consecință, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au interzis temporar importurile unor produse agroalimentare ucrainene, în special cereale, decizie în urma căreia Comisia Europeană a ajuns la sfârşitul lunii aprilie la un acord cu aceste patru ţări, plus România, pentru ca ele să garanteze tranzitul cerealelor ucrainene, în schimbul unor "măsuri excepţionale de salvgardare" aplicate pentru patru produse agricole ucrainene, respectiv grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui.

Ministrul ucrainean al politicii agrare: Suntem împotrivă şi credem că nu este o acţiune corectă Acum Ucraina se declară acum împotriva prelungirii acestui acord dincolo de data de 5 iunie.

"Suntem împotrivă şi credem că nu este o acţiune corectă (să fie limitate importurile din Ucraina, n. red.)", a declarat în faţa presei la Bruxelles ministrul ucrainean al politicii agrare, Mikola Solski, după ce s-a întâlnit cu miniştrii agriculturii din statele UE.

Ministrul ucrainean a susţinut că, la "câteva zile" după ce Comisia Europeană a acceptat restricţionarea importurilor din Ucraina de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui în România, Polonia, Bulgaria, Slovacia şi Ungaria, sectorul agricol ucrainean a început să se confrunte cu "mari dificultăţi" în scoaterea cerealelor din ţară.

Ucraina amenință că se va adresa Organizaţiei Mondiale a ComerţuluiEl a a mai afirmat că "este normal să existe discuţii" între "prieteni şi membri ai aceleiaşi familii", făcând astfel aluzie la cele cinci ţări est-europene cele mai afectate de liberalizarea importurilor agricole ucrainene, dar a invocat şi alte "potenţiale probleme", dintre care "cea mai mare" ar fi ca Rusia să profite de situaţie.

Oficialul ucrainean a mai susținut că din acest motiv guvernul de la Kiev doreşte ca executivul comunitar să nu prelungească respectivele restricţii la import în cele cinci state ale UE menţionate. În plus, Mikola Solski a spus că dacă Bruxellesul nu dă curs acestei cereri, atunci Ucraina nu exclude posibilitatea de a se adresa Organizaţiei Mondiale a Comerţului, adăugând totuşi că guvernul ucrainean nu doreşte "noi situaţii complicate".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?