Ucraina își propune să înceapă negocierile de aderare la UE până la sfârșitul lunii iunie
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
FOTO: Freepik @inguskruklitis
FOTO: Freepik @inguskruklitis
Ucraina este pregătită să inițieze negocierile pentru aderarea la UE, anticipând că acestea vor începe până la sfârșitul lunii iunie, a declarat ambasadorul Ucrainei în Uniunea Europeană, Katarína Mathernová, într-un interviu acordat Radioul Ucrainean pe 26 aprilie.

"Sunt optimistă că negocierile cu Ucraina și Moldova vor începe până la sfârșitul lunii iunie", a declarat ea, reflectând la baza pregătită încă din decembrie anul trecut, potrivit NVUK.

"Ucraina este pe drumul cel bun, pregătită pentru negocieri."

Aceasta nu înseamnă finalizarea tuturor reformelor necesare; ci necesitatea continuării lor, a spus Mathernová.

"Deși este clar că sunt necesare, ele pot fi urmărite în paralel cu negocierile de aderare", a spus ea.

"Prin urmare, nu pot garanta, dar pot spune că sper foarte mult că negocierile vor începe în iunie."

Principalul factor care influențează procesul de aderare este necesitatea unanimității între statele membre, a spus Mathernová. Ungaria, care urmează să preia președinția începând cu 1 iulie până la sfârșitul anului 2024, nu este probabil să împiedice planurile Ucrainei, deoarece țara care deține președinția ar trebui să "joace rolul unui mediator imparțial", a spus ea.

"Acesta nu este cazul în care promovați guvernul sau prioritățile naționale", a spus Mathernová.

"Trebuie să prezidezi întâlnirile, dar să facilitezi consensul între ceilalți. Nu mă aștept la niciun fel de abateri de la normă; sistemul este conceput pentru a preveni divergențele semnificative în această problemă. Țara trebuie să servească ca un mediator imparțial; altfel, va întâmpina dificultăți în prezidarea eficientă a întâlnirilor."

Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană


Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenski, a exprimat speranța de a începe negocierile privind aderarea Ucrainei la UE în prima jumătate a acestui an pe 13 martie.

Comisia Europeană a prezentat oficial cadrul de negociere pentru aderarea Ucrainei și a Moldovei la UE pe 12 martie. Acesta stabilește orientările și cadrul pentru negocierile de aderare cu fiecare țară candidată.

Acum, Consiliul UE trebuie să înceapă o discuție internă a proiectelor și să le aprobe. După aceea, statul care deține președinția Consiliului va prezenta poziția comună convenită a UE la prima conferință interguvernamentală cu fiecare țară, marcând începutul formal al negocierilor de aderare.

Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor privind aderarea Ucrainei și a Moldovei la UE la 8 noiembrie.

Consiliul European a susținut începerea negocierilor privind aderarea Ucrainei la UE cu 26 de voturi la 14 decembrie. În timpul procesului de votare, prim-ministrul ungar Viktor Orban a ieșit din sală.

Zelenski a afirmat de mai multe ori că îndeplinirea condițiilor UE pentru începerea negocierilor este prioritatea Ucrainei.

În același timp, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că Ucraina ar putea adera la Uniunea Europeană în 2030.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel